A cél, hogy megértsék, mit jelent a holokauszt tragédiája

A Dohány utcai zsinagógát meggyalázó fiatalok esetében többet érhet a büntetésnél, ha megértik, mit is tettek valójában.

Miután négy ittas fiatal május elején a Dohány utcai zsinagógánál randalírozott, a Mazsihisz arra hívta fel az elkövetőket, hogy „látogassák meg a Dohány utcai zsinagógát és az ahhoz kapcsolódó gettómúzeumot, nézzenek szembe azzal, hogy az általuk bemocskolt épület milyen jelentőséggel bír, és lássák meg, hogy a náci karlendítés milyen bűnökhöz társul”. A Mazsihisz szakértő segítséget is adna ehhez a szembenézéshez.

Hitlert éltették, majd levizelték a Dohány utcai zsinagógát – Kibic Magazin

Az esetről videófelvétel is készült az egyik környékbeli lakás ablakából. Az Élhető Erzsébetváros nevű Facebook-csoportban jelent meg rövid videó, amely május elsején, hajnalban készült a Dohány utcai zsinagógánál. A videón négy részeg tinédzser látható, akik előbb hangosan Sieg Heil-t kiabált, miközben egy harmadik társuk a kezében tartott telefonnal fotózta őket.

Ezzel kapcsolatban Heisler András, a Mazsihisz elnöke a hvg360-nak elmondta: „kisebbségi kritikaként elhangzott, hogy »nácikat« minek hívunk ide, de a többség támogatta az ötletet”. Az invitálás célja az volt, hogy megértessék az elkövetőkkel, mit jelent a holokauszt tragédiája.

A Mazsihisz felhívásától függetlenül csoportosan elkövetett garázdaság miatt folyik a rendőrségi eljárás. Magyarországon lenne lehetőség a fentihez hasonló érzékenyítő foglalkozásra küldésnek a büntetés kiszabásakor, de az ügyészek és a bírák a gyakorlatban még ritkán választják ezt a megoldást, mondta a lapnak Laczó Adrienn törvényszéki bíró, aki szerint ennek az lehet az oka, hogy „Magyarországon szerencsére nem annyira elterjedt ez a probléma”.

Évekkel ezelőtt a hanukai menórákat megrongáló fiatalokat kötelezték „vezeklésül”, hogy elolvassák Fejtő Ferenc Magyarság, zsidóság című könyvét, és élményeikről olvasónaplóban is számot kellett adniuk. De volt olyan eset is hogy, valakinek Anne Frank naplóján kellett eltöprengenie, ami a pártfogó felügyeletet ellátó szakember jelentése szerint eredményes „szankciónak” bizonyult.

Hét évvel ezelőtt egy holokauszttagadásért elítélt nőnek írta elő a bíróság úgynevezett külön magatartási szabályként, hogy meg kell látogatnia a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot. Ennek az intézménynek a meglátogatását javasolta tavaly a Mazsihisz a náci karlendítésen kapott jobbikos ózdi alpolgármesternek is.

Heisler András szerint több ország zsidó hitközségénél elterjedt gyakorlat az érzékenyítés, amelyet ők is szeretnének meghonosítani.

„Ha valaki hajlandó szembenézni a saját tetteivel, az akár még fontosabb is, mint egy parádés büntetés”

– mondta a hvg360-nak a Mazsihisz elnöke.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba küldené a karlendítő jobbikost a Mazsihisz – Kibic Magazin

Farkas Péter Barnabás ózdi alpolgármestert egy katowicei múzeumban, zsidóellenes feliratok előtt fotózták le eléggé félreérthető mozdulattal. A jobbikos Farkas Péter Barnabás még 2018-ban járt Katowicében, a Szilézia történetét bemutató múzeumban. Egy ott készült fotón Ózd alpolgármestere a náci karlendítéshez igen hasonló mozdulatot tesz, ráadásul a múzeumnak pont azon a részén, amely a zsidók üldözésével foglalkozik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp