Saját fejlécképed cseréje
Feltöltés
klezmeresz
Saját fejlécképed cseréje
A felhasználói fiókstátusza: Jóváhagyott

Ez a felhasználó még töltötte ki rendesen a profilját.

KLEZMERÉSZ Kulturális Egyesület
1132 Budapest, Csanády u. 22.
+36 30 9215522
Garai Péter
Elnök

Egyesületünk 2005 januárjában alakult. Az ötlet az azonos nevű klezmer együttes tagjaitól származott. Az együttes 6 tagja mellett az Egyesület tagjaivá váltak azok a lelkes családtagok, akik aktívan tudták támogatni az egyesület céljait, melyeket az Alapszabályunkban így rögzítettünk:


Kisebbségi kultúrák terjesztése, kulturális rendezvények szervezése, szervezetek támogatása.

Kisebbségi kultúra alatt természetesen elsősorban a zsidó kultúrát értjük. Az Egyesület ma 12 főből áll és ebből 7 főt a Klezmerész Együttes ad. Az Egyesület a célkitűzéseit a Együttesen keresztül valósítja meg, melynek öt zenész és két énekes tagja van. Néhány szó az Együttesről:

Együttesünk 2004 őszén kezdte meg a közös próbákat. Stílusunk kialakításánál figyelembe vettük a klezmer zene sajátosságait, mely dallamvilágában magán viseli a befogadó népek dallamait, ezért igen sokszínű. Témái felölelik a zsidó élet mindennapjait és ünnepeit, ezért hol vidámak, hol szomorúak – de a szomorúságba keveredik mindig egy kis remény és a vidám dalokba is egy kis keserűség. Mi igyekszünk ezeket a hagyományokat követni mind a hangszerelésben (vezető hangszerek a hegedű és a klarinét, amelyekhez gitár, bőgő és dob csatlakozik), mind a műsorok változatos összeállításában. Repertoárunkban szerepelnek jiddish, héber, ladino nyelvű dalok, hangszeres darabok, valamint a legismertebb magyar-zsidó dal, a Szól a kakas már ... Specialitásunk a kétszólamú ének két énekesnőnkkel, amely egyedülálló a magyarországi klezmer együtteseknél.

Rendszeresen résztvevői vagyunk zsidó rendezvényeknek (Zsidó Nyári Fesztivál, JUDAFEST, Európai Zsidó Kultúra Napja, stb.), budapesti és vidéki körzetek meghívásainak teszünk eleget, adtunk önálló koncerteket zsinagógákban, kutúrházakban, színházakban, sőt TV-ben, de léptünk fel már éttermekben, iskolákban és családi rendezvényeken (esküvő, születésnap, házassági évforduló, Bar Mitzva, stb.) is. Büszkén mondhatom, hogy koncertjeink általában teltházasak.

A hazai fellépések mellett külföldön is szerepelt a Klezmerész Együttes. A legnagyobb megtiszteltetés volt, hogy 2014 augusztusában – mint első magyar együttes – részt vett a 3 napos izraeli 27. Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztiválon, majd további három napon újabb koncerteket adtunk más izraeli helyszíneken. A sikeres szereplés eredményeként 2015. augusztusára újabb meghívást kaptunk a 28. Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztiválra, melynek nagy örömmel tettünk eleget.

Az Egyesület célja a zsidó folklór mind szélesebb körben és mind nagyobb mélységben történő megismertetése. Ennek érdekében szerveztünk egy nemzetközi klezmer fesztivált 2010-ben Balatonfüreden és ez a cél vezérelt bennünket, amikor 2014-ben a Holokauszt Emlékév alkalmából összeállítottunk egy műsort, melyben bemutatjuk a zsidó tradíciókat szövegben, zenei illusztrációval a középiskolás fiataloknak. Ezt a feladatot továbbra is fontosnak tartjuk és az e célra elnyert pályázati pénzek függvényében az eddigi 5 középiskola után további középiskolákban kívánjuk bemutatni.