Saját fejlécképed cseréje
Feltöltés
golem
Saját fejlécképed cseréje
A felhasználói fiókstátusza: Jóváhagyott

Ez a felhasználó még töltötte ki rendesen a profilját.

Gólem Színház Közhasznú Egyesület
Borgula András
1027 Budapest, Jurányi utca 1-3
Fekete Lotti
20 7760744

Színházat csinálni olyan, mint jégre írni - mire leírod a mondat utolsó betűjét, addigra az első betű talán már el is olvadt. (Yossi Israeli)

A Gólem elsősorban SZÍNHÁZ. Hasonlóan bármely más művészhez, vagy művészeti alkotó közösséghez, azon fáradozik, hogy a világot jobbá tegye. A Gólem másodsorban zsidó. A színpad az élet, a halál,a szeretet, a gyűlölet, a szerelem és a bosszú birodalma, miközben a darabok a zsidóvallásra, kultúrára, népre, szemléletre vagy mindezekre együtt reflektálnak. Harmadsorban budapesti, vagyis magyar, vagyis európai. Így aztán amellett, hogy a  Gólem a zsidóság sok ezer éves hagyományát és kultúráját tekinti alapnak, tisztában van azzal, hogy Európában, Magyarországon, Budapesten kell teljesítenie kulturális misszióját. A legszélesebb színházba járó közönséghez szól, és ezért a héber, jiddis, angol, francia vagy bármely más idegen nyelven írt darabokat magyarul mutatja be. Ha kell, akár feliratozva is.

Egyetlen zsidó színházként működni Magyarországon hatalmas felelősség, óriás kihívás; óhatatlanul kirakatba kerül az értékek mellett a szennyes ruha is. A Gólem nem hunyhat szemet a zsidó közösség, vezetés illetve egyének gyengeségei, hibái felett sem - kritikus és önkritikus.

 

Hisszük, hogy a szimpla tény, hogy Budapesten él Közép-Kelet-Európa legnagyobb zsidó közössége, nem biztosíték a zsidó színház életben maradására, ha nem tud megfelelni a magyar színházlátogató közönségre jellemző magas színvonalú elvárásoknak. Jónak kell lenni, nincs más lehetőség!És amíg fényes nappal a Parlamentben, iskolákban, gyárakban és hivatalokban hatalmas elánnal gyártják a felkiáltójeleket, addig este, amikor már csak halovány fények pislákolnak az utcán, barátainkkal, a Gólem nézőivel megpróbálunk a felkiáltójelekből kérdőjeleket hajlítani. A siker nem garantált.