Nyíregyházától kezdve Szolnokon át Pécsig botlatóköveknél emlékeztek diákok a holokauszt áldozataira

A Mazsike felhívására az ország számos pontján emlékeztek meg diákok a botlatóköveknél a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) arra kérte a középiskolás diákokat, hogy az április 16-i emléknapon (vagy bármikor az év folyamán) keressék meg a településükön található botlatóköveket, és zsidó szokás szerint egy-egy kaviccsal, mécsessel, esetleg egy szál virággal emlékezzetek meg az elhurcolt és meggyilkolt áldozatokról. Valamint az erről készült fotót, videót küldjék el a Mazsike részére, hogy mások figyelmét is felhívják a méltó megemlékezésre.

Hogy legyen nevük és jelképes emlékhelyük – Felhívás középiskolás diákoknak

A Mazsike arra kéri a középiskolás diákokat, hogy keressék meg a településükön található botlatóköveket, és emlékezzetek meg az elhurcolt és meggyilkolt áldozatokról.

A felhívásra az ország számos pontjáról érkeztek felvételek a megemlékező diákoktól. A pécsi SZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola 1tanulói például egy rendhagyó történelemóra keretében keresték fel a város botlatóköveinek egy részét, illetve a Fürdő utcai imaháznál, valamint a vasútállomásnál található emlékművekhez is ellátogattak.

 

A Zalaegerszegi SZC Lámfalussy Sándor Szakképző Iskola diákjai a közeli Lentiben található botlatókövekhez mentek emlékezni. A Nyíregyházi Ridens Gimnázium és Szakiskola diákjai pedig a helyi botlatóköveknél emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól.

 

A Kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola diákjai éppen az előző órán tanultak a holokausztról, és azután keresték fel a településünkön a zsinagógát, ahol a városuk áldozataira emlékeztek, majd a botlatóköveket is, ahol arról is esett szó, hogy ezek a kövek mit jelölnek.

 

A 12. kerületi középiskolások a Hollósy Simon utcában tavaly elhelyezett botlatóköveknél jártak. Továbbá fotók érkeztek megemlékezésekről a Tolna megyei Decsről, Ceglédről és Nagykőrösről is. Szolnoki diákok pedig videót készítettek a megemlékezésükről.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp