A Dohány zsinagógába hívja a Mazsihisz a náci karlendítős fiatalokat

Május 1-én négy részeg fiatal gyalázta meg a zsinagóga épületét, amiért később bocsánatot kértek. A Mazsihisz fontosnak tartja, hogy a szavakat tettek is kövessék.

Május elsején hajnalban négy részeg fiatal randalírozott a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren. A kerítést rugdosták, szemetet dobáltak az épület felé, náci karlendítéssel pózoltak, majd levizelték a zsinagóga falait.

Az esetet a Mazsihisz Biztonsági Szolgálata jelezte a rendőrség felé, a tetteseket a nyomozók két nap alatt megtalálták és előállították. A négy fiatal saját védelmében arra hivatkozott, hogy erősen ittas állapotban voltak, és tettüket megbánták.

A zsidóságban fontos alapelv a megtérés (tesuvá), amelynek feltétele, hogy ne csak szavak, hanem tettek is kísérjék. Ezért a Mazsihisz arra hívja fel elkövetőket, hogy látogassák meg a Dohány utcai zsinagógát és az ahhoz kapcsolódó gettómúzeumot, nézzenek szembe azzal, hogy az általuk bemocskolt épület milyen jelentőséggel bír, és lássák meg, hogy a náci karlendítés milyen bűnökhöz társul.

A Mazsihisz megadja a szakértő segítséget ehhez a szembenézéshez.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp