Zsidó nők, akik hozzájárultak a történelem alakulásához

Magyar pályaműveket díjaztak a Centropa nemzetközi diákversenyén.

Eredményt hirdettek a Centropa nemzetközi diákversenyében, amelyre a NőTörténetek (HerStories) projekt keretében lehetett pályaműveket küldeni. A Centropa Alapítvány a Facebook-oldalán tette közzé a verseny magyar helyezettjeinek névsorát.

Film kategóriában az első helyet a szegedi Tisza-parti Általános Iskola diákjai által készített videó érdemelte ki. A kisfilm a szegedi zsidóság kiemelkedő egyéniségét, Gruber Júliát mutatja be.

A pápai SZC Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola diákja nyerték el a kategória második helyét a Pápai Izraelita Nőegylet történetét bemutató kisfilmjükkel.

A budapesti Lauder Javne Iskola diákjai különdíjas kisfilmjükben Dallos Hanna történetét dolgozták fel, akit barátnőjével, Strausz Lilivel együtt a Lauder területén lévő villaépületből hurcolták el a nyilasok 1944-ben. Emlékükre az iskola kertjében tavaly avattak botlatóköveket.

Rácz Kíra, a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákjának a „parfümkirálynő” Judith Müllerről szóló alkotása kapta meg a képregény kategória első helyét.

A podcast és hangjáték kategória első helyezettjei a fóti Garay János Általános Iskola diákjai lettek, akik a könyvkiadót alapító Szamosi Mariann történetét mesélik el. Míg a második helyen a budapesti BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum diákja végzett, aki a nagybácsikája nagymamája, Pollák Magdolna életét mutatja be.

A díjnyertes pályaművek megtekinthetők és meghallgathatók a projekt weboldalán:

HerStories diákverseny – magyar díjazottak

A NőTörténetek (HerStories) projekt keretében megrendezésre került nemzetközi diákversenyre beérkezett magyar pályaművek közül a nemzetközi helyezésen túl, mindhárom kategóriában további díjakat osztottunk ki. Gratulálunk a nyerteseknek!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp