A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba küldené a karlendítő jobbikost a Mazsihisz

Farkas Péter Barnabás ózdi alpolgármestert egy katowicei múzeumban, zsidóellenes feliratok előtt fotózták le eléggé félreérthető mozdulattal.

A jobbikos Farkas Péter Barnabás még 2018-ban járt Katowicében, a Szilézia történetét bemutató múzeumban. Egy ott készült fotón Ózd alpolgármestere a náci karlendítéshez igen hasonló mozdulatot tesz, ráadásul a múzeumnak pont azon a részén, amely a zsidók üldözésével foglalkozik. Farkas szerint a képen nem karlendítés látható, hanem éppen azt a pillanatot örökíti meg, amikor csoportképhez hívja társait, akikkel a múzeumot látogatta.

Pont ott integetett náci karlendítéshez hasonló módon, ahol a zsidóüldözést mutatja be egy múzeum – Kibic Magazin

Farkas Péter Barnabást, Ózd jobbikos alpolgármesterét Katowicében, a Szilézia történetét bemutató múzeumban fotózták le, amint éppen karját lendítve „int társainak”. A Jobbikban politizáló Farkas Péter Barnabás még 2018-ban járt egy ózdi küldöttséggel Katowicében, a Szilézia történetét bemutató múzeumban.

A Mazsihisz közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, amelyben azt írják, hogy „a náci karlendítésnek tűnő póz rossz emlékeket ébreszt a zsidó közösségben és minden jóérzésű nem zsidó emberben”. Arról, hogy az alpolgármester nyilatkozatában ártatlan integetésként magyarázza a mozdulatot a közlemény a következőképpen fogalmaz:

„Nincs módunk a valóságot feltárni, így kénytelenek vagyunk egyszerre értelmezni a fotó által sugallt helyzetet és a politikus nyilatkozatát.”

Ezért azt javasolják Farkasnak, hogy „a jövő héten látogasson el a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek. Ebben az alpolgármesternek minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira.”

„Amennyiben nem hajlandó erre, az számunkra azt jelenti, szüksége van a rasszista, antiszemita szavazóbázisra, ami a Mazsihisz számára elfogadhatatlan”

– írják.

„A Mazsihisz következetesen elítél minden szélsőséges, antiszemita vagy más kisebbség ellen irányuló uszítást. Hiszünk benne, hogy olyan közéleti szereplőnek, aki verbálisan vagy tevőlegesen így tesz, nincs helye a magyar politikai életben, közhivatalban és médiában. Felszólítjuk a politikai pártok képviselőit, tartsák magukat távol azon politikusoktól, akik szélsőséges, uszító kijelentésekkel vagy cselekedetekkel szennyezik a magyar közéletet” – zárul a közlemény.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp