Elfogta a rendőrség a Dohány utcai zsinagógánál garázdálkodó fiatalokat

A karlendítő és a zsinagóga falát levizelő fiatalok beismerték és megbánták tettüket, amit ittasságukkal magyaráztak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya csoportosan elkövetett garázdaság bűntett miatt hivatalból indított eljárást, miután néhány fiatal 2022. május 1-én reggel 6 óra körül a VII. kerület, Dohány utcai zsinagóga előtt kiabált, többen náci karlendítést imitáltak, szemetet dobáltak, kukát rugdostak és levizelték az épület falát, írja a police.hu.

Hitlert éltették, majd levizelték a Dohány utcai zsinagógát – Kibic Magazin

Az esetről videófelvétel is készült az egyik környékbeli lakás ablakából. Az Élhető Erzsébetváros nevű Facebook-csoportban jelent meg rövid videó, amely május elsején, hajnalban készült a Dohány utcai zsinagógánál. A videón négy részeg tinédzser látható, akik előbb hangosan Sieg Heil-t kiabált, miközben egy harmadik társuk a kezében tartott telefonnal fotózta őket.

A rendőrségi portál szerint a fővárosi nyomozók május 3-ára azonosították a négy feltételezett elkövetőt. A 16, 20, 21 és 22 éves budapesti lakosokat gyanúsítottként hallgatták ki. A fiatalok beismerték és megbánták tettüket, amit ittasságukkal magyaráztak.

A náci jelképekre vonatkozó újságírói kérdésre Csécsi Soma, a BRFK szóvivője az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság miatt folyik az eljárás, mert a fiatalok magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat vagy megbotránkoztatást keltsen. A nyomozóhatóság vizsgálja, hogy más bűncselekmény is megvalósult-e.

Az esetről az egyik szomszédos házban lakó videót készített, amelyen látható, hogy a részeg fiatalok előbb hangosan Sieg Heil-t kiabált, miközben egy harmadik társuk a kezében tartott telefonnal fotózta őket. Később a szemetesből kiszedett hulladékkal dobálták a zsinagógát, végül ketten levizelték az épület falát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp