Kitörés-múzeumot hozna létre a Mi Hazánk

A szélsőjobboldali párt szerint erre azért van szükség, mert „a világ súlyos történelmi tévhitekben él” a történtekkel kapcsolatban.

Budapest 1944-45-ös ostromának mindennapjait szakmai alapon bemutató „kitörés-múzeum” létrehozását vetette fel keddi sajtótájékoztatóján Vékony Csongor, a Mi Hazánk Mozgalom fővárosi elnöke, adta hírül az MTI.

“Becsület napja” a Városmajorban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A szélsőjobboldali párt politikusa szerint „1945 hős várvédőire nyugodtan tekinthetünk példaképekként”, a világ pedig „súlyos történelmi tévhitekben él, mivel napjainkban is sokan felszabadítókként, nem pedig megszállókként emlékeznek a szovjet csapatokra”.

Vékony Csongor arra is panaszkodott, hogy „33 évvel a rendszerváltás után nem emlékezhetnek nyilvánosan a kitörés hőseire, mert a rendőrség betiltott minden ezzel kapcsolatos köztéri rendezvényt”.

A politikus itt valószínűleg a különböző neonáci szervezetek részvételével zajló „becsületnapi” eseményre gondolhatott, amelyet idén holokauszt-megemlékezésnek álcázott volna az egyik szélsőséges szervezet.

Holokauszt-megemlékezésnek álcázta volna becsület napi eseményét egy szélsőjobboldali szervezet – Kibic Magazin

A rendőrséget azonban nem sikerült átverniük a hatvannégy vármegyéseknek. „Megemlékezünk és tisztelgünk zsidó honfitársaink előtt, akik a vészkorszak legsötétebb idején a nácik által értelmetlenül elnyújtott budapesti ostorom során tértek meg az örökkévalóhoz. Méltóságteljesen tiltakozunk a neonáci túra ellen.” A fenti indokkal jelentett be decemberben a rendőrségen egy eseményt a Bécsi kapu tetejére a budai Várban egy magánszemély 2023.

A Mi Hazánk politikusa viszont úgy véli , „a korábbi években mindig fegyelmezett keretek között zajlott a történelmi hősök előtt tisztelgők megemlékezése”, így „sokkal inkább az eseményeket megzavaró »importált anarchisták« ellen kellene fellépniük a hatóságoknak.

„A Mi Hazánk és minden jóérzésű magyar büszkén emlékszik azokra a magyar és német katonákra, akik 1945-ben fővárosunkat és általa egész Európát védelmezték a vörös veszedelemtől” – jelentette ki a politikus.

Hogy ez mennyire nem így van, arról érdemes Ungváry Krisztián írását elolvasni:

Ungváry Krisztián: Nem hősök, áldozatok voltak a kitörésben résztvevő magyar katonák – Kibic Magazin

A történész pontról pontra szedte szét a köztévé M5-ös csatornájának műsorát, amelyben hősökként beszéltek a kitörésben résztvevő magyar katonákról. Ungváry szerint ezzel meggyalázták az áldozatokat. Nagy vihart kavart az M5 múlt héten sugárzott Ez itt a kérdés című műsora, amelyben Trombitás Kristóf műsorvezető és vendégei a német és magyar katonák 1945-ös budapesti kitörési kísérletéről, illetve az erre az eseményre emlékező kitörés emléktúráról beszélgettek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp