Összetartozás és zene – Egy páratlan kántorkoncert Budapesten

Magyar és nemzetközi zsidó kántorok énekeltek végig egy egész estét a Müpában, ahol a szünetben, a színpad mellett még az esti minjen is összejött. Személyes élménybeszámoló zenei betétekkel.

Április 11-én rendezték meg az Énekek éneke című koncertet a Müpában a Bartók Tavasz programsorozat keretében. Az estén hat zsidó kántor énekelt közösen és szólóban is zsidó liturgikus, tradicionális jiddis és modern izraeli dalokat is. A kántorművészet (házánut) különösen fontos szerepet játszik a zsidó liturgiában, hiszen az énekes az egész gyülekezet fohászát közvetíti az Örökkévaló felé.

A kántorkoncert résztvevői a Müpában (Fotó: Nagy Attila / Müpa / Facebook)

Annak fényében, hogy a legtöbb európai zsidó ma már nem ért héberül, a közösség szempontjából rendkívül meghatározó, hogy a házán hogyan imádkozik. A képzett kántornak ugyanis az is a feladata, hogy érzékeltesse a közösséggel, hogy mit mond egy-egy ima, illetve előadói módjával érzelmeket kölcsönöz az olykor csak nehezen befogadható ősi szövegeknek.

Az előadók között volt az izraeli Avraham Kirshenbaum, aki többek között Raymond Goldstein és a zenekart vezető Elli Jaffe tanítványa volt, jelenleg pedig a londoni St John’s Wood zsinagóga kántora. Szintén vendég volt a New York-i születésű Nissim Saal, aki négy oktávot képes kiénekelni, tehetségével kiérdemelte a jogot, hogy ma ő töltheti be a híres jeruzsálemi zsinagóga, a Yeshurun főkántori posztját.

Énekek éneke kántorkoncert a Müpában (Fotó: Nagy Attila / Müpa / Bartók Tavasz / Facebook)

Az ultraortodox családban nevelkedett Chaim Stern a Petach Tikva-i Kántoriskolában folytatott tanulmányokat szintén Elli Jaffe valamint Israel Rand keze alatt. Stern jelenleg egy müncheni zsinagóga kántora. Magyar részről Zucker Immánuel, a Bethlen téri zsinagóga és Rudas Dániel, a Dohány utcai zsinagóga kántora volt jelen, mindketten a hazai Rabbiképzőn (OR-ZSE) folytatták tanulmányaikat. A hatodik énekes Raáb Gábor volt, aki szegeden szerzett énekművészi diplomáját, jelenleg pedig Mosonmagyaróváron kántor.

A MÁV Szimfonikus Zenekart Elli Jaffe, a nemzetközi hírű zeneszerző, karmester és tanár vezényelte, aki a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga Kórusának zenei vezetője. Jaffe ezzel a kórussal a világ számos országában fellépett már. A zeneszerző, aki Izraelben számos kántoriskolát alapított és vezetett már, a Papageno portálnak adott interjújában úgy nyilatkozott:

„Arra jöttem rá, hogy nem is tanulhatunk Isten igéiről dallam nélkül. Istennek alapvetően nem is létezik olyan rendelése, amelyhez nem kapcsolódik valamilyen dallam, mint például Verdi vagy Mozart Requiemje, Bach h-moll miséje, Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa. Ezért úgy éreztem, fontos lenne világszerte minél szélesebb közönségnek megmutatni a kivételes és sokszínű zsidó zenei hagyományt.”

Elli Jaffe próbál a MÁV Szimfonikus Zenekarral:

 

A koncert Goldmark Sakuntala-nyitányával vette kezdetét, amelyet Elli Jaffe tradicionális széderesti dallamai követtek, amit a hat kántor együtt adott elő. Ezt követően olyan dalok hangzottak el, mint az Acheinu, amely egy könyörgés az Örökkévalóhoz, hogy segítse meg a foglyokat, és könnyítse meg megváltásukat és szabadon bocsátásukat. Az első részben elhangzott még többek között a rendkívül megható Mamele, amelyet itthon leginkább Yiddishe mame néven ismernek.

A legtöbben szünetben a büfé felé vették az irányt, de azok a kevesek, akik a teremben maradtak, láthatták, hogy a színpad mellett összejött a minjen is, úgyhogy egy kis csoport röviden imádkozott is a Bartók Béláról elnevezett, többemeletes terem sarkában.

A második részben az egyik szám előtt Chaim Stern a közönségnek angolul azt mondta, hogy „Ezt a számot a békéért éneklem el, és hogy hozzák őket [a túszokat – Ő.Á.) haza”. Majd elénekelte a Lo Teda Milchama című izraeli dalt, amelynek refrénje magyarul, szabad fordításban az, hogy „Nem fogsz többé háborút élni, oh én országom.” A folytatásban felhangzott még többek között a híres hászid rabbi, Lévi Yitzchak A Dudale című dal is. A koncert végén a Sheyibane Bet Hamikdasht ismét együtt adta elő a hat kántor.

A koncert pártatlan élmény volt nekem és mindenkinek, akivel csak beszéltem róla. Éppen ezért nagyon szomorú volt látni, hogy a Müpa nagyterme egyáltalán nem telt meg, és hozzám hasonló korú emberekkel alig találkoztam. Bízom abban, hogy a jövőben, a hasonló koncerteken jóval több ember, főként sokkal több fiatal vesz majd részt. Hiszen Elli Jaffe – a már említett interjúban – azt is elmondta, hogy „Az összetartozást semmi nem érzékeltetheti velünk jobban, mint a zene.” Márpedig szerintem ebben Jaffénak teljesen igaza van. Én a koncerten egy barátommal és a 86 éves nagymamámmal voltam, és talán még sose éreztem magamat olyan közel a zsidósághoz, mint ezen az estén, a daloló kántorokat hallgatva.

A teljes műsorfüzet az összes dallal, a kántorok, Jaffe a zenekar és az orgonista bemutatásával itt érhető el magyar és angol nyelven: Bartók Tavasz Műsorfüzet – Énekek éneke (2024. április 11.) by Müpa Budapest – Issuu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp