A rendőrség betiltott egy becsületnapi szélsőjobbos rendezvényt

A Légió Hungária nevű szélsőjobboldali szervezet tartott volna „kegyeleti megemlékezést” a második világháború civil és katonai áldozatairól.

A Jézus Szíve templomtól a Tábori vadászok első világháborús emlékművéig vonult volna február 12-én egy menet a szélsőjobbos Légió Hungária szervezésében egy rendőrségi bejelentés szerint. Az eseményt bejelentő állampolgár a menet célját „kegyeleti megemlékezésben” jelölte meg, hogy megemlékezzen a második világháború civil és katonai áldozataira, számolt be a Mérce.

“Becsület napja” a Városmajorban 2020-ban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az eseményt a rendőrség gyülekezési hatósági jogkörével élve megtiltotta. A Kúria pedig helyt adott a rendőrség tiltóhatározatának, ami ezáltal jogerőre emelkedett.

A bejelentő az eseményt egyébként megkülönböztette a „Becsület Napja” rendezvényétől, az 1945 február 11-én német és magyar csapatok által megkísérelt kitöréshez kísértetiesen hasonló dátumot azzal magyarázta, hogy „a katonáknak ekkor volt a legnagyobb kihívás a mindennapokban.” A Mérce szerint a gyűlést a bejelentő némileg zavaros indoklással „nem eseményhez köthetően, hanem az eszmeiség oldaláról” kívánta volna megtartani.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp