20 év – 20 dal, 20 éves a Klezmerész

Jubileumi koncertre készül a Klezmerész, amely tagjai 20 éve még remegő lábakkal léptek színpadra a Micve klub közönsége előtt. Azóta viszont már nincs jelentősebb zsidó zenei esemény nélkülük. Garai Péter, a zenekar vezetője foglalta össze a Klezmerész elmúlt 20 évét.

20 évesek lettünk. Ez, egy ember életében a legnagyobb változás, fejlődés, a felnőtté válás időszaka. Hogy alakult ez nálunk?

Az embrionális állapotunk 2004 késő őszétől tartott 2005. februárjáig, első koncertünkig. „Szülészorvosunk” Lisznyai Szabó Mária, a Dohány zsinagóga orgonaművésze volt. Éveken keresztül ő működött közre az együttes stílusának kialakításában. Az egész kezdet őrült zenekedvelők kísérlete volt. Már a névválasztás is. Mi az, hogy Klezmerész? Hegedűsünk, Zala Juci találta ki, és mi azonnal igent mondtunk. Klezmer-ész vagy klez-merész, mindkettő érvényes ránk, de a merészség leginkább.

Klezmerész

Örök hála a Micve klubnak és Arató Juditnak, akik vállalták a veszélyt első koncertünk 2005. február 4-i megszervezésével. Remegő lábakkal léptünk a színpadra, de végül a közönség nagy szeretettel fogadta a produkciót. Álljon itt a hat „úttörő” neve, először is a három Judit, Klein, Török (énekesek) és Zala (hegedű), Garai Péter (dob, ének), Tar Kata (gitár) és Kiglics Józsi, Yossl (klarinét).

Négyen az elejéről a mai napig tagjai a csapatnak. A harmadik évben csatlakozott hozzánk Temple Ricsi, aki basszus hangszereivel testet adott zenénknek. Sajnos ő már eltávozott közülünk és azóta az égi zenekarban muzsikál. Szólamát legjobb barátja, Moharos Kati vette át. Természetesen, az évek során néhány változás történt az együttesben. A legtöbb a gitár esetében, most Kis Ákos pengeti a húrokat, Kiglics Józsit pedig 2015-ben Gordon Teodóra, a virtuóz klarinétos váltotta.

Indulásunktól kezdve tudatosan a tradicionális zsidó zenét tekintjük repertoár választásunk súlypontjának. Ilyen a hangszer összetételünk is – a két vezér hangszer a klarinét és a hegedű, ehhez csatlakozik a gitár, a basszus és a dob. Különlegesség, az együttes specialitása a kétszólamú női vokál, amely egyedülálló a magyar klezmer zenekarok között. Repertoárunkban szerepelnek jiddis, ladino (szefárd), héber, sőt ma már moldáv és óalbán dalok, valamint instrumentális számok. Hangulatukban is széles skálán mozognak – a vidám, lendületes daraboktól a melankolikusokig és az imákig. Műsorainkban mindegyikből adunk ízelítőt.

Az első koncertet egyre több felkérés követte. Számos hazai és külföldi rendezvényen vettünk részt és bátran állíthatom, ma már nincs jelentősebb zsidó zenei esemény a Klezmerész nélkül. Nem tudom a 20 év minden koncertjét felsorolni, pedig számunkra mindegyik egyformán fontos, ugyanolyan gonddal készülünk rá, csak illusztrációként néhány fellépés, amelyek különböznek kicsit a többitől: a Zsidó Kultúra Napja a komáromi zsinagógában, Szent István parki koncertek, számos, különleges hangulatú zsinagógai koncert, jótékonysági előadás a leégett zuglói zsinagógáért és a WIZO számára a Goldmark teremben. Mindezek csúcsa volt Cfát. Régi álmom volt, hogy egyszer nézőként ott lehessek a Cfáti Fesztiválon. Az álom valóra vált, sőt…

Először 2014-ben vettünk részt a Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztiválon. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat delegált minket testvérvárosának fesztiváljára. Ekkor zajlottak a legvadabb rakétázások, így kétséges volt, hogy egyáltalán el tudunk-e utazni. Miután több együttes is távol maradt, így a résztvevők a szokásos 1-2 koncert helyett a háromnapos fesztiválon több fellépést vállaltak. Mi pontosan ötször léptünk fel a három nap alatt, három különböző színpadon. Majd a negyedik napon egy újabb koncert következett Ramat Ganban, ahol előző nap még rakétatámadás volt.

Pénteken és szombaton – az ünnep bejövetele előtt és kimenetele után – hatalmas spirituális élményben volt részünk, résztvevői lehettünk az Abu Hav zsinagógában rendezett mini koncertnek. Ez a zsinagóga a kabbala szülőhelye. Itt hallottuk először az Ana b’koach kabbalisztikus imát. Már akkor elhatároztuk, hogy megismertetjük a magyar közönséggel, és azóta is állandó műsorszámunk. Ezután még kétszer jártunk Cfáton: 2015-ben és 2019-ben. Itt kötöttünk barátságot a fesztivál zenei igazgatójával, akivel nagysikerű közös koncertünk volt a 2016-os Zsidó Kulturális Fesztiválon. Fellépéseink során vendégeink voltak még Nógrádi Gergely, Fekete László, Rudas Dániel főkántorok, Gerendás Péter, Lakatos György (USA), Bangó Margit, Janicsák Veca stb.

A hivatalos és jótékonysági koncerteken kívül létrehoztunk egy műsort, amelynek keretében a budapesti középiskolás fiatalokat megismertetjük a zsidó élet mindennapjaival és ünnepeivel, így közelebb hozzuk számukra azt, ami közös, és már ebben a korban igyekszünk elfojtani a rasszizmust. Gyakran kapunk meghívásokat családi rendezvényekre (esküvő, bar micva, bat micva, születésnap stb.), hogy színesítsük az ünnep zsidó hangulatát.

20 éves születésnapunkat a 20 év – Húsz dal jubileumi koncerttel ünnepeljük meg, amelyet június 16-án 18 órától tartunk a Hegedűs-Csáky Zsinagógában (XIII. Hegedűs Gy. u. 3.). A koncertre meghívtuk az együttes néhány korábbi tagját közös zenélésre, és vendégművészként megtisztelnek bennünket Janicsák Veca énekesnő és Nógrádi Gergely, a Frankel zsinagóga főkántora, akikkel mindig nagy öröm együtt zenélni.

Törzsközönségünk már tudja, hogy egy Klezmerész koncert egy örömünnep, a klezmer zene ünnepe, ahol a színpad és a nézőtér eggyé válik. A közönség együtt énekel, táncol, együtt él a zenével. Mindenkit szeretettel várunk. Tegyük együtt örömünneppé ezt az estét!

A június 16-i koncertre jegyek kaphatók:

  • www.jegy.hu
  • Láng-Téka Könyvesbolt, XIII. Pozsonyi út 5.

Jegyárak: május 31-ig 3700 Ft, június 15-ig 4000 Ft, a helyszínen 4500 Ft.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp