Antirasszista tüntetés lesz a Becsület Napi náci megemlékezés ellen

Minden szimpatizánst várnak február 11-én 11.30-kor a Bécsi Kapu téren a szervezők.

Idén is több ízben megpróbálnak a szélsőjobboldali, nacionalista szervezetek február 11. alkamából közterületet lefoglalni a “becsület napja” ürügyén a fővárosban, írják az antirasszista ellendemonstráció szervezői közleményükben. Szerintük az esemény célja megemlékezni az 1945-ös Budapest ostromában, a kitörés alatt elesett magyar és német katonákra. A magyar szervezők többek között a Hatvannégy Vármegye és a Légió Hungária, külföldi támogatója a Blood and Honour.

A rendezvényt önkényuralmi rendszert dicsőítő jellege miatt már tavaly sem engedélyezte sem a rendőrség, sem a Kúria, ennek ellenére a Légió Hungária tavaly megjelent a budai várban, így idén is várható, hogy megpróbálják megtartani a megemlékezésüket.

1997-ben még a MIÉP szervezte az első “Becsület Napját” azóta mindig a jobboldali színtéren legerősebb csoport látja vendégül a több országból idelátogatókat. Mint írják, Budapesten mindig jobban tolerálták más európai fővárosokhoz képest az önkényuralmi jelképek hordását, a “hagyományőrzés” keretein belül.

Becsület Napi demonstráció a várban szélsőjobboldali szimpatizánsokkal

Az elmúlt évekből rengeteg képen megfigyelhetünk SS vagy Wehrmacht egyenruhás, horogkeresztet hordó vonulókat.
A hatályos törvények szerint nem tarthatók olyan megemlékezések, amik relativizálják a fasiszta terror bűneit. Idén már három helyszínt és több személyt tiltott le a rendőrség ebben az ügyben.

Az ellentüntetések az évek során változó intenzitásúak voltak, 2020-ban 500 résztvevővel nagyobb antirasszista tömeg gyűlt össze, mint ahányan a becsület napjára megemlékező szélsőjobboldaliak voltak. Radikális baloldali csoportok, ifjúsági szervezetek, roma érdekvédelmi-, zsidó- és szocialista diákszervezetek, valamint rengeteg civil demonstrált együtt.

Tavaly óta ez az esemény is célpontja a “Stop Nazi Glorification” kampánynak, ami egy több platformon terjedő mozgósítási felhívás Európa nacionalista felvonulásai ellen. A magyar Becsület napja a bolgár Lukow-felvonulással, a horvát Ustasa megemlékezéssel vagy a Rudolf Hess emlékére rendezett megemlékezéssel szerepel egy lapon.

Idén február 11-én a Bécsi Kapu téri ellentüntetésre a hazai csoportokon kívül osztrák, német és angol szimpatizánsokat is várnak a szervezők, a nemzetközi szolidarítás és a testvéries nácigyűlölet jegyében.

Antirasszista tüntetés a “becsület napja” ellen 2023 február 11. 11:30 Bécsi Kapu tér

Antirasszista tüntető
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp