Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

Az incidensben senki sem sérült meg. A lengyel külügyminiszter az oroszokat sejti a háttérben, a rendőrség egy 16 éves lengyel fiatalt gyanúsít.

Egyelőre ismeretlen elkövető próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket. Az incidensről a varsói rendőrfőkapitányság tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget. A hatósági vizsgálat folyamatban van.

A Nozyk zsinagóga Varsóban (Fotó: Wikimedia Commons)

Andrzej Duda lengyel elnök az X-en azt írta: Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szintén az X-en Michael Schudrich lengyel főrabbira hivatkozva közölte: valaki Molotov-koktélt dobott az épületre, az incidensben senki sem sérült meg.

„Érdekes, ki próbálja megzavarni az európai uniós csatlakozásunk évfordulóját?” – utalt Sikorski a bejegyzésben arra, hogy Lengyelország is szerdán az uniós csatlakozás 20. évfordulóját ünnepli. Hozzátette: „netán ugyanazok voltak, akik Párizsban Dávid-csillagokat firkáltak?”.

A miniszter ezzel arra utalt, hogy tavaly októberben, az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok jelentek meg, valamint „Palesztina győzni fog” feliratok is. A francia rendőrség szerint az orosz hírszerzés állt a Dávid-csillagos kampány mögött.

A szerdai incidenst a varsói izraeli és amerikai nagykövetség is elítélte a közösségi médiában.

Az 1902-ben emelt Nozyk zsinagóga az egyetlen a lengyel fővárosban, amely fennmaradt a második világháború előtti időszakból.

Frissítés: Szerda este Czeslaw Mroczek belügyminiszter-helyettes közölte: a rendőrség őrizetbe vett egy, a tett elkövetésével gyanúsított személyt. Későbbi rendőrségi közlemény szerint egy 16 éves lengyel állampolgárról van szó, akit a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) közreműködésével a varsói Bemovo negyedben fogtak el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp