Engedélyezte a béranyaság igénybevételét az azonos nemű párok számára az izraeli Legfelsőbb Bíróság

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság vasárnap úgy döntött, hogy hat hónapon belül érvénytelenné válik minden olyan jogszabály, amely megtiltja a béranyasághoz való jogokat az azonos nemű párok és egyedülálló férfiak számára.

Az ügyben még 2010-ben nyújtott be egy meleg pár beadványt Izrael legfelsőbb bíróságához, a mostani döntés ennek a több mint 11 éve húzódó jogi procedúrának vetett most véget.

A béranyaság Izraelben jelenleg az olyan heteroszexuális párok és egyedülálló nők számára lehetséges, akik genetikai kapcsolatban állnak a gyermekkel. A Legfelsőbb Bíróság 2020 februárjában megsemmisítette azt a törvényt, amely megakadályozta, hogy egyedülálló férfiak és meleg párok béranyaságot vegyenek igénybe gyermekvállalás céljából, és egy évet adott az izraeli parlamentnek, a Kneszetnek egy új törvény elfogadására.

A döntés akkoriban közzétett összefoglalója szerint a jelenlegi béranyasági törvények „aránytalanul sértik az egyenlőséghez és a szülői léthez való jogot, és törvénytelenek”. Az ítélet akkor egy évig érintetlenül hagyta a korlátozásokat, 2021. március 1-jéig szabott határidőt a Kneszetnek a törvény módosítására – amit később szeptember 1-jére halasztottak –, és megjegyezte, hogy a bíróság csak akkor lép közbe és törli el a béranyasági korlátozásokat, ha a Kneszet ezt nem teszi meg.

Az izraeliek 73 százaléka támogatja, hogy az egynemű párok ugyanolyan jogokat élvezzenek, mint a házaspárok – Kibic Magazin

A felmérés arra is rámutatott, hogy ezt a véleményt mind a bal, mint a jobboldali tábor osztja Izraelben. Az izraeliek túlnyomó többsége gondolja úgy, hogy az egynemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát és házasságát engedélyezni kellene a zsidó államban, derül ki egy friss kutatásból.

Az állam viszont a múlt héten a bírósághoz fordult azzal, hogy hozzon döntést az ügyben, mivel a törvény módosítása a korábbi döntésnek megfelelően a jelenlegi politikai helyzetben „kivitelezhetetlen”. Az új koalícióban lévő iszlamista Ra’am párt ugyanis hevesen ellenzi a melegek jogait, és az ellenzéki pártok még az általuk ideológiailag támogatott törvényjavaslatok ellen is szavaznak, csak hogy megpróbálják megbuktatni a kormányt.

A Legfelsőbb Bíróság mostani határozata értelmében viszont a döntéstől számított hat hónapon belül a jelenlegi törvényben a béranyasági jogokkal rendelkezők számára előírt összes feltételt eltörlik. A bíróság szerint a hat hónapot arra szánták, hogy a hatóságok felkészülhessenek a változásra. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp