Izraelben az azonos nemű párok számára is lehetőség nyílik a béranyaság igénybevételére

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság szerint a hatályban lévő törvény diszkriminatív, így a jövőben az azonos nemű párok és az egyedülálló férfiak számára is engedélyezni kell a béranyaság igénybevételét.

Két évvel ezelőtt az izraeli parlament, a Kneszet egy olyan béranyasági törvényt fogadott el, amely ugyan kiterjesztette a béranyaság igénybevételi jogát az egyedülálló nők számára, az azonos nemű párok és az egyedülálló férfiak számára azonban nem. A döntés nagy felháborodást váltott ki az LMBTQ-közösség tagjai részéről.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy ő maga ugyan támogatná a béranyaság egynemű párokra történő kiterjesztését, és csak azért szavazott ez ellen, mert attól tartott, hogy emiatt széteshet a kormánykoalíció.

A hatályos törvény szerint ma Izraelben kizárólag kétnemű párok, illetve olyan egyedülálló nők vehetnek igénybe béranyát, akiknek azt egy bizottság engedélyezi arra tekintettel, hogy egészségügyi okokból nem képesek gyermeket kihordani. A meleg párok ezidáig kénytelenek voltak külföldre menni, ha ilyen szolgáltatást szerettek volna igénybe venni. 

A törvény ellen tiltakozók egészen a Legfelsőbb Bíróságig vitték az ügyet, amely a tegnapi napon kimondta, hogy a hatályban lévő törvény diszkriminatív, mivel az aránytalanul korlátozza a egyenlőséghez és a gyermekvállaláshoz való jogot azzal, hogy nem teszi lehetővé az egyedülálló férfiak és meleg párok számára, hogy béranyaságon keresztül vállaljanak gyermeket Izraelben.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság arra utasította a törvényhozást, hogy a jelenlegi béranyaságról szóló törvényt egy éven belül úgy módosítsák, hogy az lehetőséget adjon az azonos nemű, meleg pároknak, illetve egyedülálló férfiak számára is béranyaságon keresztüli gyerekvállalásra.

(Izraelinfo, JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp