Izraelben az azonos nemű párok számára is lehetőség nyílik a béranyaság igénybevételére

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság szerint a hatályban lévő törvény diszkriminatív, így a jövőben az azonos nemű párok és az egyedülálló férfiak számára is engedélyezni kell a béranyaság igénybevételét.

Két évvel ezelőtt az izraeli parlament, a Kneszet egy olyan béranyasági törvényt fogadott el, amely ugyan kiterjesztette a béranyaság igénybevételi jogát az egyedülálló nők számára, az azonos nemű párok és az egyedülálló férfiak számára azonban nem. A döntés nagy felháborodást váltott ki az LMBTQ-közösség tagjai részéről.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy ő maga ugyan támogatná a béranyaság egynemű párokra történő kiterjesztését, és csak azért szavazott ez ellen, mert attól tartott, hogy emiatt széteshet a kormánykoalíció.

A hatályos törvény szerint ma Izraelben kizárólag kétnemű párok, illetve olyan egyedülálló nők vehetnek igénybe béranyát, akiknek azt egy bizottság engedélyezi arra tekintettel, hogy egészségügyi okokból nem képesek gyermeket kihordani. A meleg párok ezidáig kénytelenek voltak külföldre menni, ha ilyen szolgáltatást szerettek volna igénybe venni. 

A törvény ellen tiltakozók egészen a Legfelsőbb Bíróságig vitték az ügyet, amely a tegnapi napon kimondta, hogy a hatályban lévő törvény diszkriminatív, mivel az aránytalanul korlátozza a egyenlőséghez és a gyermekvállaláshoz való jogot azzal, hogy nem teszi lehetővé az egyedülálló férfiak és meleg párok számára, hogy béranyaságon keresztül vállaljanak gyermeket Izraelben.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság arra utasította a törvényhozást, hogy a jelenlegi béranyaságról szóló törvényt egy éven belül úgy módosítsák, hogy az lehetőséget adjon az azonos nemű, meleg pároknak, illetve egyedülálló férfiak számára is béranyaságon keresztüli gyerekvállalásra.

(Izraelinfo, JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp