A reform zsidók miatt volt földrengés Izraelben egy ultraortodox képviselő szerint

A reform és a konzervatív irányzatok követői miatt rengett a föld szerdán Izraelben – állítja az ultraortodox Sasz párt egyik parlamenti képviselője. A reformok ugyanis saját szokásaik szerint imádkoznának a Siratófalnál, ami az ultraortodoxok szerint egy katasztrófával érne fel.

Enyhe földrengéssorozat volt szerdán Izraelben, kora reggel észlelték az első, majd késő este az utolsó földmozgást – írja az MTI. Hajnalban egymás után négy rengést mértek a szeizmológusok, a földmozgások erőssége a Richter-skála szerint 2,1 és 4,1 között mozgott. Este 22.46-kor pedig egy erősebb, 4,5-ös erősségű földmozgás rázta meg Izraelt, amit még Libanon fővárosában, Bejrútban is lehetett érezni.

Jinun Azuláj a Kneszetben szónokol

Jinon Azuláj, az ultaortodox Sasz párt parlamenti képviselője még a reggeli földrengést követően szólalt fel a Kneszetben, ahol beszédében kifejtette, hogy a reform és a konzervatív zsidó irányzatok követelése miatt mozdulhatott meg a föld Izraelben. A reformok ugyanis azt szeretnék, hogy a Siratófal egy elkülönített részén együtt imádkozhassanak férfiak és nők.

A képviselő szerint a nem ortodox zsidók valójában nem is zsidók, és azt az összeget, amelyet Izraelbe fektetnek be, inkább arra kellene költeniük, hogy építenek maguknak egy saját Síaratófalat az Egyesült Államokban.

Az elmúlt napokban Benjamin Netanjahu miniszterelnök kezdeményezte, hogy megújítsák a Siratófalnál a reformok egaliter istentisztelete számára elkülönített részről szóló megállapodást. A nemzeti-vallásos és az ultraortodox pártok képviselői azonban erősen ellenzik a tervet.

Azuláj félszólalásában a kormányfőnek címezve „katasztrófának” nevezte, amennyiben a „nem-zsidó” reformok, illetve a Fal asszonyai csoport tagjai a Siratófalnál a saját szokásaik szerint imádkoznának.

A Siratófal asszonyai: küzdelem a szabad vallásgyakorlásért – Kibic Magazin

Egy zsidó feministákból álló szervezet tagjai úgy gondolják, hogy nőként is joguk van ugyanúgy imádkozni a Siratófalnál, mint a férfiaknak. Ezt viszont az ortodoxok nem nézik jó szemmel, és mindent megtesznek ez ellen. Meglepően nyugodt körülmények között ünnepelhette megalapításának huszonötödik évfordulóját a Siratófal asszonyai elnevezésű szervezet.

(Jpost, MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp