Nők is vezethetnek majd imákat a Siratófalnál épülő új téren!

Az izraeli kormány terve szerint a jelenlegi mellett, de attól elkülönítve új tér épül a Siratófalnál, ahol férfiak és a nők egyszerre imádkozhatnak, illetve lehetőség lesz nők által vezetett imákra is. A vasárnap jóváhagyott javaslatnak különösen nagy a jelentősége az egyesült államokbeli zsidó közösségek számára, amelyek között a liberálisabb áramlatok dominálnak. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök éppen az Izrael támogatásának szempontjából kulcsfontosságú amerikai zsidóság miatt ösztönözte a módosítást, annak ellenére, hogy az komoly ellenzőkre talált a Netanjahu kormányában is jelentős szerepet betöltő ultraortodox és vallásos nacionalista körökben.

A izraeli kormány terve szerint a jelenlegi mellett, de attól elkülönítve új tér épül a Siratófalnál, ahol férfiak és a nők egyszerre imádkozhatnak, illetve lehetőség lesz nők által vezetett imákra is.

Az észak-amerikai zsidó közösségek ernyőszervezetének, az Észak-amerikai Zsidó Szövetségnek a konzervatív és reformmozgalmakkal közös közleménye szerint a lépés Izrael részéről “drámai, példátlan és döntő fontosságú elismerése” annak, hogy a szent helyen a liberális zsidó hagyományok megjelenítésére is szükség van.

A Siratófal asszonyai
A Siratófal asszonyai

A közlemény hangsúlyozta, hogy a döntés átültetése a gyakorlatba még hosszú folyamat, de a liberális zsidó közösség “kitartásának köszönhetően mára lényegesen közelebb kerültek az egy fal, egy nép valósággá válásához”.

A salamoni első templom utódját időszámításunk szerint 70-ben rombolták le a rómaiak. A második templomból megmaradt Siratófal a zsidók egyik legszentebb helye, amelyet az izraeli vallási ügyekben a döntő szóval rendelkező ultraortodox közösség üzemeltet.

A falnál jelenleg külön imádkozhatnak a férfiak és a nők, és tilos a vegyes istentisztelet, illetve az sem engedélyezett, hogy nők vezessék az imákat.

Az utóbbi tiltást vitató, A Fal Asszonyai nevű imacsoport által havonta megrendezett istentiszteletek évekig az ortodox zsidók céltáblái voltak, és a Tóra-tekercseket cipelő nők ellen számos rendőri intézkedés történt.

A konzervatív és a reformjudaizmus képviselői támogatták az asszonyok ügyét, és helyet követeltek maguknak a Siratófalnál. Netanjahu 2013-ban kinevezett egy bizottságot, amely a nem ortodox zsidók imádkozási lehetőségeit volt hivatott feltérképezni. Nem sokkal később létrehoztak egy ideiglenes központot, ahol férfiak és nők egyszerre imádkozhattak a falnál, de ez nem volt hivatalos megoldás, és a nyitva tartása is elég kiszámíthatatlan volt. Ennek helyén épül majd meg 9 millió dollárból az új, saját bejárattal rendelkező, állandó tér a liberális zsidó közösség számára, amelyet egy vegyes bizottság fog irányítani.

“A döntés utat nyithat a nők jogainak kibővítése, illetve a pluralizmusról szóló viták előtt” – vélte Sira Prusz, A Fal Asszonyainak egyik tagja.

A Siratófal rabbija, Smuel Rabinovic “nehéz szívvel, de egyben megkönnyebbüléssel” fogadta a kormány döntését.

“Mióta A Fal Asszonyai nevű kicsi, de annál lármásabb csoport elkezdte ezt a médiahisztériát”, a szent hely “az egység helyett az állandó vita” jelképe lett – panaszolta Rabinovic.

“A Siratófal továbbra is nyitva áll minden imádkozó előtt minden nap, minden órában, természetesen a zsidó hagyományok és örökség tiszteletben tartásával, amelyeknek a szent hely egyúttal kiemelkedő jelképe” – hangsúlyozta a rabbi. 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp