Különböző zsidó vallási irányzat képviselői estek egymásnak a Siratófalnál

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A tóratekercseikkel érkező zsidó vallási reformirányzatok képviselői saját vallási szabályaik szerint kívántak imádkozni a Siratófalnál. Az ultraortodoxok viszont ezt nem igazán nézték jó szemmel.

Előbb a biztonságiak, majd ultraortodox fiatalok próbálták feltartóztatni a zsidó reformirányzat és a konzervatív vallási irányzat, valamint a Siratófal asszonyai nevű mozgalom tagjait, akik szembeszállva az ultraortodoxok diktálta helyi előírásokkal azt akarták, hogy férfiak és nők közösen, saját tóratekercseikkel imádkozhassanak a szent fal tövénél.

Ekkor dulakodás tört ki, amelyben többen a földre kerültek, de maradandó sérülés nem történt. Végül a reformistáknak sikerült bejuttatniuk több tóratekercset a nők számára leválasztott részre, és sikerült egy koedukált imát tartaniuk a Siratófaltól kissé távolabbi, nemek szerint el nem különített téren.

Ezzel első alkalommal imádkoztak tóratekercsekkel nők a Siratófalnál, amit azért tilt a szent hely felügyeletét hivatalosan ellátó rabbi, mert az ultraortodoxok szerint a nőknek nem szabad hangosan felolvasni a tóratekercsből, valamint saját tóratekercseket is tilos a Siratófalhoz vinni.

A zsidó naptár szerinti új hónapot jelölő ünnepi imádkozásra Izraelbe érkezett a zsidó vallási reformmozgalmak számos amerikai vezetője, hogy tiltakozzanak az Izraelben érvényes ultraortodox hegemónia ellen. „A zsidó nép szereti ezt a helyet, és évezredek óta ide járul. Mi is a zsidó nép részét alkotjuk, a Siratófal a miénk is, a judaizmus a miénk is, a zsidó állam a miénk is” – mondta Rick Jacobs rabbi, a zsidó reformmozgalom észak-amerikai vezetője a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lapnak a történtek után.

„Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk: többféleképpen is lehet Izraelben és a Siratófalnál zsidónak lenni, és ha nem hajtják végre a megállapodást, akkor egy harmadik helyet keresünk a falnál, ahol a férfiak és a nők együtt imádkozhatnak” – tette hozzá Jizhár Hess rabbi, a konzervatív vallási irányzat izraeli vezetője. A rabbi a Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel a Siratófal vallási megosztásáról kötött, de azóta sem végrehajtott megállapodásra utalt szavaival.

Idén januárban ugyanis az izraeli kormány megszavazta, hogy a zsidóság legszentebb helyénél, az ókori zsidó szentélynek helyet adó mesterséges terasz nyugati támfalánál, vagyis a Siratófalnál egy külön részt alakítanak ki, ahol a nem ultraortodoxok saját szabályaik szerint imádkozhatnak.

Az egyezség egy három éve tartó tárgyalássorozat eredménye volt, de az Izraelben vallási egyeduralmat gyakorló ultraortodox irányzat – amely két pártja révén is részt vesz a kormánykoalícióban – nyomást gyakorolt Netanjahura, aki azóta sem hozta létre a megígért „külön falrészt” a vallási reformmozgalmaknak. Ezek a nem ultraortodox irányzatok ma már az amerikai zsidók többségét képviselik, és elidegenítésük súlyos politikai, gazdasági és diplomáciai károkat okozhat Izraelnek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp