Bemutatták Izrael Eurovíziós Dalfesztiválon indított dalát

Izrael indulását a dalversenyen sokáig bizonytalanság övezete, először a bojkottra való felhívások, majd az elsőnek választott dal „túlságosan politizáló” szövege miatt.

Vasárnap bemutatták az idei Eurovíziós Dalfesztiválon indított izraeli dalt, a Hurrikánt, írja a Times of Israel. Ezzel véget ért az a hetek óta tartó bizonytalanság, amely Izrael részvételével kapcsolatban merült fel a tiltakozások és a politizálás vádja közepette.

A dalt, amelyet Eden Golan májusban a svédországi Malmőben fog előadni a színpadon, Keren Pelesz, Avi Ohajon és Sztav Beger írta.

A Hurricane (Hurrikán) a Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint egy személyes válságot átélő nőről szól. A dalszöveg egy részét megtartották az October Rain (Októberi eső) című dalból, Izrael eredeti pályázatából, amelyet a szervezők kizártak „túlságosan politikai jellegű” tartalma miatt. A dal nagyrészt angolul nyelven szólal meg, kivéve néhány héber sort a végén.

Izrael az egyik utolsó ország, amely bemutatja dalát a május 7-11-re tervezett verseny előtt, miután az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői az első beadványát kizárták, mivel azt politikai indíttatásúnak vélték. A Kan eredetileg úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandó új dalt benyújtani, illetve nem szerkeszti meg a szöveget, de később beleegyezett, hogy átírja eredeti dalát, hogy megfeleljen a versenyt szervező Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU).

Hen Avigdori forgatókönyvíró, akinek feleségét és lányát október 7-én Gázába hurcolták, majd később szabadon engedték a Hamász terroristái, úgy vélekedett:

„Tovább kell mennünk és tennünk, és ebbe a tennivalóba a zene is beletartozik, amit meg kell mutatnunk az egész világnak.”

Izrael a második elődöntőben, május 9-én Malmőben versenyez majd, miután az EBU eleget tett Kan kérésének, hogy a hét elején ne a jom hásoa, a holokauszt izraeli emléknapján tartsák a főpróbát.

Eden Golan (Fotó: Kan)

Izrael egy hónapok óta tartó bojkott kampánnyal néz szembe, amelynek célja, hogy kizárják a dalversenyről, de az EBU többször is elutasította ezeket a törekvéseket, mondván, hogy a Kan megfelel minden kritériumnak a részvételhez, és hogy a verseny a közszolgálati műsorszolgáltatók, nem pedig a kormányok között zajlik, és nem politikai jellegű.

Több nemzet is jelezte, hogy tiltakozásul fontolóra vennék a versenyből való kilépést, ha Izrael indulhatna, de eddig egyetlen ország sem lépett ki a versenyből ilyen okból. Izland az egyetlen ország, amely hivatalosan még nem erősítette meg részvételét az idei Eurovízión, miközben az országban többen felszólították a nemzeti műsorszolgáltatót, hogy bojkottálja a versenyt Izrael részvétele miatt.

Izrael a tavalyi Eurovíziós Dalfesztiválon a harmadik helyet szerezte meg, Noa Kirel Unicorn című dalával. Eddig összesen négyszer nyerte meg a versenyt – 1978-ban, 1979-ben, 1998-ban és legutóbb 2018-ban, Netta Barzilai Toy című dalának köszönhetően, ami lehetővé tette, hogy a 2019-es Eurovíziót Tel-Avivban rendezzék meg.

Harmadik lett Izrael az Eurovíziós Dalfesztiválon

A Noa Kirel által előadott Unicorn című dal a liverpooli döntőben érte el a kimagasló eredményt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp