Az amerikai nagykövet egy holokauszt-túlélővel találkozott, miközben nácikat éltetők vonultak Budapesten

David Pressman nagykövet Sommer Katalin társaságában látogatta meg azokat a helyszíneket, ahol Carl Lutz a zsidómentő tevékenységét végezte annak idején.

„Miközben vannak, akik a hétvégén a nácikat éltetve vonulnak Budapesten, én úgy döntöttem, hogy Sommer Kati túlélővel tartok egy olyan helyre, amely a holokauszt borzalmaira és az emberi lélek ellenállóképességére emlékeztet bennünket. Soha többé”

– írta David Pressman az amerikai nagykövetség Facebook-posztjában annak kapcsán, hogy a hétvégén tartották a szélsőjobbos Kitörés Túrát.

 

A nagykövet és Sommer Katalin találkozójáról készült videóban elhangzik, hogy az Amerikai Nagykövetségnek abban a szobájában ültek le beszélgetni, ahol a holokauszt idején Carl Lutz svájci diplomata kiállította azokat a dokumentumokat, amelyek 62 ezer magyar zsidó életét mentették meg. Ezt követően elsétáltak az Üvegházba, ahol Lutz több mint 3000 családnak nyújtott biztonságos menedéket.

Tavaly ilyenkor Pressman szintén holokauszt-túlélők társaságában töltötte a „becsület napját”.

125 éve született a több tízezer magyar zsidó életét megmentő svájci diplomata

Carl Lutz magyar cionista fiatalokkal közösen Európa egyik legeredményesebb zsidómentő akcióját hajtotta végre a holokauszt idején.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp