Zsidómentő diplomatáról nevezték el az amerikai nagykövetség egyik termét

Carl Lutz valószínűleg a most róla elnevezett helyiségben tevékenykedett a holokauszt idején, amikor 62 ezer magyar zsidó életét mentette meg.

A budapesti Amerikai Nagykövetség a Facebook-oldalán adott hírt arról az eseményről, amelyen június 10-én Marc Dillard ügyvivő Carl Lutzról nevezte el a nagykövetség épületének egyik termét. A névadó ünnepségen részt vett még Jean-François Paroz svájci nagykövet, Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet, Matthew Kirlew első titkár, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója.

 

A svájci Carl Lutz, akinek több mint 62 000 magyar zsidó életének megmentése fűződik a nevéhez, 1942 és 1945 között svájci alkonzulként szolgált Budapesten. Az Egyesült Államok átmenetileg a svájciakra bízta az amerikai tulajdon és érdekeltségek képviseletét Magyarországon, ezért Lutz az Amerikai Nagykövetség épületének irodájából tevékenykedett. A névadó ünnepségnek helyet adó terem feltehetően az a helyiség, amelyben ez idő alatt Lutz dolgozott.

Carl Lutz embermentő tevékenységéről ebben a cikkben írtunk részletesebben:

125 éve született a több tízezer magyar zsidó életét megmentő svájci diplomata – Kibic Magazin

Carl Lutz magyar cionista fiatalokkal közösen Európa egyik legeredményesebb zsidómentő akcióját hajtotta végre a holokauszt idején. Carl Lutz 1895. március 30-án született Svájcban, ahol egy textilgyárban tanult és szerzett kereskedelmi gyakorlatot. 1913-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol először munkásként dolgozott Illinois államban, majd 1918 és 1920 között a Missouri állambeli Warrentonban a Central Wesleyan College-ben tanult.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp