Elbontották a zsidók és a „kétségesen” zsidók között elválasztó kerítést egy izraeli temetőben

Alina Palhati az októberi terrortámadás egyik áldozata volt, de mivel nem tudta befejezni a betérési folyamatot mielőtt meggyilkolták, ezért sírja a kerítésen túlra került.

A 21 éves Alina Palhatit a Nova zenei fesztiválon véghezvitt tömegmészárlás során gyilkolták meg október 7-én a Hamász terroristái. Sírja azonban csak a kerítésen túl kaphatott helyett Bét Seán város temetőében, mivel a Rabbinátus szerint kétségek merültek fel zsidóságával kapcsolatban, és nem tudta befejezni a betérési folyamatot halála előtt.

Alina Palhati (Fotó: Ynet)

Alina édesanyját, Olga Palhatit felháborította, hogy meggyilkolt lányát elválasztva temették el, szerinte Alinát „zsidóként gyilkolták meg”. Az anya részt vett az izraeli parlament, a Kneszet egyik bizottsági ülésén, ahol azt tárgyalták, hogy gyorsítsák meg a betérési folyamatot a katonák számára a háborús helyzetre hivatkozva.

Olga Palhati elmondta, hogy nagyon rosszul esett neki, hogy lányát elkülönítve temették el, miközben az áldozatokat együtt gyilkolták meg. A terroristák nem nézték ki mennyire zsidó vagy sem. Az édesanya azt is nehezményezte, hogy a gyászjelentésbe azt írták ,hogy a család fogadja a részvétnyilvánítókat, és nem azt, hogy sivát ülnek (egyhetes zsidó gyászszertartás), mint más családoknál.

Az eset nagy vihart kavart, a bevándorlásügyi bizottság elnöke, Oded Forer képviselő bocsánatot kért, és közölte, hogy egész Izrael állam nevében szégyelli magát. „Ez pont az ellenkezője annak, ami számomra a zsidóságot jelenti” – mondta, majd felvetette, hogy talán el kellene bontani a sírokat elválasztó kerítést.

Bontják az elvásztó kerítést Bét Seán város temetőjében (Fotó: Kan)

A botrányt követően Bét Seán vallási tanácsának elnöke a városi főrabbi engedélyével úgy határozott, hogy valóban elbontják a zsidó elhunytak és a „kétségesen” zsidókat elválasztó kerítést. A helyén csak egy alacsony betonfal marad, amelyen növényekkel fognak bevonni, így a sírokat látogatók fizikailag nem fogják érzékelni az elválasztást.

Alina édesanyja a Ynet-nek nyilatkozva elmondta, hogy ezt fontos lépésnek tartja, és jobb érzés, hogy lánya nincs magas kerítéssel elválasztva, és így közelebb kerülhet a többiekhez.

Az izraeli hadseregnek néhány éve már sikerült megoldania azt a kérdést, hogy az elesett zsidó és nem zsidó katonák egymás mellett nyugodhassanak:

Mostantól együtt nyugodhatnak az elesett nem zsidó és zsidó katonák az izraeli katonai temetőkben

Az eddigi gyakorlat szerint a nem zsidó katonákat két méter távolságra temették el a zsidó társaiktól. Az izraeli védelmi minisztérium új rendelete azonban most véget vetett a nem zsidó katonák elv…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp