Mostantól együtt nyugodhatnak az elesett nem zsidó és zsidó katonák az izraeli katonai temetőkben

Az eddigi gyakorlat szerint a nem zsidó katonákat két méter távolságra temették el a zsidó társaiktól. Az izraeli védelmi minisztérium új rendelete azonban most véget vetett a nem zsidó katonák elválasztásának.

Hosszú éveken keresztül nagy felháborodás övezte az izraeli hadsereg azon temetkezési gyakorlatát, miszerint a nem zsidó elesetteket a katonai temetőn kívüli részen helyezték örök nyugalomba. Ezen változtatott egy 2017-ben meghozott rendelet, amely engedélyezte ugyan, hogy a nem zsidó katonák is a katonai temetőkbe kerülhessenek, a nyughelyüket azonban a zsidók sírjától két méter távolságra, valamilyen tereptárggyal vagy fákkal elválasztva lehetett csak kijelölni.

Akkoriban több rabbi is tiltakozott a nem zsidók behozatala ellen a katonai temetőkbe, ennek ellenére az izraeli védelmi minisztérium tovább vitte az ügyet, és a katonai rabbinátussal egyeztetve egy új temetkezési eljárást dolgozott ki a nem zsidó katonák számára. A minisztérium rendelete egyrészt megadná az elesett katonáknak járó tiszteletet, másrészt pedig megfelelne a zsidó vallási törvényeknek is.

Az új eljárás szerint a nem zsidó elesettek közvetlenül a zsidó katonák mellé kerülhetnek, és nem lesz szemmel látható elválasztás a sírok között. A nem zsidó katonákat azonban 20 centivel mélyebbre temetik majd, és a koporsót fémből vagy kőblokkokból készült elválasztóval fogják körülvenni.

(Kan)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp