70 év után lett ismét rabbija Székesfehérvárnak

Darvas István rabbi egyik fő célkitűzésének a zsidó és nem-zsidó emberek közötti kapcsolat elmélyítését tartja.

Sajtótájékoztatón mutatták be a Székesfehérvári Zsidó Hitközség új rabbiját, Darvas Istvánt.

Fontos esemény ez a hitközség életében, mivel Székesfehérváron már közel 70 éve nem volt rabbi. 1944 júniusában Hirschler Pál rabbit Auschwitzba deportálták, a várkörúti neológ zsinagógát pedig bombatalálat érte, és 1946-ban elbontották, majd utolsó rabbiját 1956-ban vesztette el a hitközség. A székesfehérvári Önkormányzat 2020-ban döntött úgy, hogy támogatja a Székesfehérvári Zsidó Hitközséget egy új rabbi foglalkoztatásában.

Eredetileg még 2020-ban nevezték volna ki az új rabbit, akkor egy fiatal rabbijelöltről beszélt a Kibicnek a Mazsihisz. Végül Darvas István került a hitközség élére.

Darvas István rabbi egyik fő célkitűzésének a zsidó és nem-zsidó emberek közötti kapcsolat elmélyítését jelölte meg:

„Az a tapasztalatom nem csak Székesfehérváron, hogy időnként a zsidó közösség elzárkózik attól, hogy a nem-zsidó embereknek megfelelő információkat tudjanak a zsidó életről és közösségről átadni. Az elsődleges feladatunk az lesz, hogy a zsidó hitéletet erősítsük és meg stabilabbá tegyük, de legalább annyira fontosnak tartom azt is, hogy híd szerepet tudjunk betölteni Székesfehérváron belül a zsidó és nem-zsidó közösség között.” – mondta Darvas István rabbi, majd hozzátette, a zsinagógák és az imaházak mindenki számára nyitva állnak, akik kíváncsiak a zsidó vallásra. Előremutató a hitélet fellendülésének szempontjából, hogy a rabbi beszámolója szerint egyre több család és fiatal érdeklődik a vallás iránt.

Darvas István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség rabbija kéthetente a hétvégéken, valamint a zsidó közösség jelentős ünnepein és rendezvényein vesz majd részt.

Kapcsolódó cikkünk:

Várhatóan már augusztustól lesz rabbija Székesfehérvárnak – Kibic Magazin

A rabbi személyére már van jelölt, a Mazsihisz egyik fiatal rabbihallgatója. Mint azt néhány napja megírtuk hosszú idő után ismét lesz rabbija a fehérvári zsidó közösségnek. Cser-Palkovics András polgármester javaslatára Székesfehérvár Közgyűlése úgy döntött, támogatást biztosít a MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége részére, hogy hosszú idő után ismét legyen rabbija a fehérvári zsidóságnak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp