A Mazsihisz jogi lépéseket tervez az elmúlt hetek támadásai miatt

Miközben a háttérben feltételezhetően hatalmi harc zajlik a világi és a vallási vezetés között, Róna Tamás, a Rabbitestület vezetője többször mondott éles kritikát a szervezetről a kormánypárti sajtóban. Ezen kívül nyilvánosságra hozott levelezése kapcsán több lap diktátornak nevezte Heislert.

Szokatlanul éles viszály alakult ki a Mazsihisz berkein belül az utóbbi időben, amely immár néhány hete részlegesen a nyilvánosság előtt zajlik. Először azért robbant ki botrány a Mazsihisz elnöke és Róna Tamás főrabbi között, mert Heisler András nehezményezte, hogy a nemrégiben kormányzati támogatásból megújult kecskeméti Nagyimaterem új emléktábláján Orbán Viktor miniszterelnök gravírozott neve is szerepel.

A két vezető között Fináli Gábor rabbi ügye is feszültséget okozott, mivel a Róna Tamás által vezetett rabbitestület ki akarta zárni soraiból a rabbit Izrael-ellenes kijelentései miatt. Heisler András és a vele régóta szorosan együttműködő Radnóti Zoltán főrabbi szerint erre a testületnek nem volt joga, mivel érvényes SzMSz híján nem hozhatnak döntéseket.

Felfüggesztették Fináli Gábor rabbitestületi tagságát? – Kibic Magazin

A Hunyadi téri templomi körzet rabbija korábban többször tett olyan Izrael-ellenes vagy Izrael-kritikus kijelentéseket a Facebook oldalán, amelyek a közösség számos tagját felháborították és végül kiverték a biztosítékot a Mazsihisznél és az izraeli nagykövetnél is.

Róna Tamás főrabbi, a testület vezetője viszont azt sérelmezte, hogy a világi vezetés akadályozza a munkájukat azzal, hogy az SZMSZ végleges elfogadását ahhoz kötik, hogy egy világi vezető is helyet kapjon a Rabbitestületben.

Később Róna Tamás több jobboldali médiumnak nyilatkozott, amelyben élesen bírálta Heislert, illetve a Mazsihisz elnökével folytatott levelezése alapján több olyan cikk is született a kormánysajtóban, ahol Heisler diktátornak hívták. Ez volt ugyanis Róna Tamás állítása is a vele kapcsolatban. Róna úgy gondolja, hogy Heisler nem ad mozgásteret a vallási vezetésnek.

Róna Tamás

A két oldal közötti vita hatalmi harcnak tűnik. Róna Tamás az index.hu-nak azt nyilatkozta, a Mazsihisz 1,5 éve nem egyházként működik. Értelmezése szerint a Mazsihisz szerepe kizárólag az infrastrukturális feladatokra korlátozódik, a hajóirány meghatározásának viszont minden esetben a rabbik iránymutatásai alapján kell történnie.

Heisler András nem hagyta szó nélkül a személyét ért kritikákat, és a Mazsihisz vezetősége a tegnapi napon közleményt adott ki, amelyben azt írják, „A magyarországi neológ mozgalom több mint 150 éves tradiciója szerint a szervezetet a mindenkori választott világi vezetők képviselik. A Mazsihisz Vezetősége megerősíti ezt a hagyományt és kinyilvánítja, hogy ezen a jövőben sem kíván változtatni”.

Ezen kívül kifejtik, hogy elítélnek minden olyan törekvést, amely a valós párbeszéd és értékteremtő munka helyett a közösségi médiában és a hazai sajtóban jelentet meg alaptalan, rágalmazó, uszító, esetenként alpári stílusú tartalmakat.

Heisler András

A közlemény szerint a Mazsihisz vezetése megteszi a szükséges jogi lépéseket, megvizsgálja továbbá, van-e érintett munkavállaló a lejárató kampányok mögött, amellyel nagy valószínűséggel Róna Tamás személyére utalnak, illetve belső vizsgálatot kívánnak lefolytatni az ügyben.

Kérdés, fognak-e hullani fejek a szokatlanul éles és a nyilvánosság elé kivitt csörtében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp