Felfüggesztették Fináli Gábor rabbitestületi tagságát?

A Hunyadi téri templomi körzet rabbija korábban többször tett olyan Izrael-ellenes vagy Izrael-kritikus kijelentéseket a Facebook oldalán, amelyek a közösség számos tagját felháborították és végül kiverték a biztosítékot a Mazsihisznél és az izraeli nagykövetnél is.

Fináli Gábor rabbi legutóbbi nagy port kavart bejegyzésében arról írt, hogy a holokauszt utáni kárpótlás nagy részét Izrael kapta, és mindezt arra költötte, hogy rendbe tegye azt a káoszt, amit 1948 óta kialakított.

„Izrael kapta meg az összes előnyt és a kárpótlás többségét Németországtól rokonaink haláláért és szenvedéséért. A diaszpórában zsidók ellen elkövetett támadások legtöbbje, ha nem az egésze, és a biztonságra költött pénz az utóbbi időig (2018-ig) a miatt a káosz miatt volt, amit Izrael csinált 1948 óta. Mi szenvedjük el a következményeket, mi vagyunk a puha célpontok… Herzl küldetése mebukott, mert elkerülte a holokausztot, de rövidesen egy újat forral ki.”

Fináli Gábor

A rabbi bejegyzése nagy felháborodást váltott ki a közösségben. Mint megtudtuk az eset után Heisler András, a Mazsihisz elnöke bekérette a rabbit, és jelezte felé, hogyha a Mazsihisz kötelékén belül kíván továbbra is dolgozni, akkor abba kell hagynia az ehhez hasonló posztok közzétételét, valamint nyilvánosan bocsánatot kell kérnie.

Fináli rabbi nemrég ezt meg is tette, Heisler pedig tisztázta a helyzetet az izraeli nagykövet irányába, aki szintén nehezményezte a rabbi Izrael-ellenes megjegyzéseit.

A Mazsihisz néhány rabbija ezután levélben fordult az izraeli nagykövethez, ahol szintén elnézést kértek a rabbi megnyilvánulásaiért, és jelezték, hogy felfüggesztették Fináli rabbitestületi tagságát.

A levelet a Neokohn hozta nyilvánosságra, amelyre nem sokkal később Radnóti Zoltán főrabbi reagált. A főrabbi szerint Fináli nincs felfüggesztve, mivel a Rabbitestületnek nincs érvényes alapszabálya, ezért a szavazás nem volt jogilag érvényes. Radnóti szerint a szavazás egyébként sem a felfüggesztésről szólt, hanem a rabbitestületi állásfoglalás kialakításáról. Ezen kívül személyi kérdésekről nem szavaznak nyilvánosan, ebben az esetben viszont nyilvános Zoom szavazás volt.

Radnóti Zoltán álláspontján van Heisler András Mazsihisz elnök is, aki nemrég egy levélben jelezte a Rabbitestület felé, hogy a testületnek egy éve nincs SZMSZ-e, ezért a Mazsihisz alapszabálya szerint nem hozhatnak határozatokat, döntéseket.

Róna Tamás főrabbi, a testület vezetője nemrég nyilvánosságra hozott válaszlevelében azonban azt állítja, hogy van érvényes SZMSZ-e a Rabbitestületnek, és hogy a világi vezetés akadályozza a munkájukat azzal, hogy az SZMSZ végleges elfogadását ahhoz kötik, hogy egy világi vezető is helyet kapjon a Rabbitestületben.

Próbáltuk elérni Fináli Gábor rabbit, hogy közvetlenül tőle tudjuk meg, született-e érvényes döntés a felfüggesztéséről vagy sem, de egyelőre a rabbi nem reagált a megkeresésünkre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp