Budapest gondozhatja Heller Ágnes hagyatékát

A főváros egy új intézetet hoz létre, amely célja, hogy a progresszív gondolkodás, a szellemi gazdagság és a kulturális sokszínűség otthona legyen.

Egy új Budapesti Iskola Intézet létrehozását jelentette be mai sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes. A budapesti székhelyű intézet alapításának első lépése Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékának Magyarországra hozatala. A hagyatékot az örökösök, Hermann Zsuzsa és Fehér György helyezte letétbe a Fővárosnál, jelentette az MTI-nek küldött közleményében a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal.

Heller Ágnes

„A Budapesti Iskola filozófusainak, tanítványaiknak és pályatársaiknak munkássága és emlékezete a magyar kultúra és kulturális emlékezet része. Ennek gondozása, továbbgondolása érdekében a Fővárosi Önkormányzat egy olyan intézetet hoz létre, ami kutathatóvá teszi majd Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékát” – mondta el Gy. Németh Erzsébet.

„A kezdeti szakaszban a hagyaték gondozásának helyszíne Budapest Főváros Levéltára lesz. Ennek a munkának a végén létrejön egy olyan intézet, ami a progresszív gondolkodás, a szellemi gazdagság és a kulturális sokszínűség otthona lehet” – tette hozzá.

Az intézetnek nemcsak hazai, hanem nemzetközi kapcsolatai is épülnek majd a jövőben külföldi egyetemekkel és kutatóintézetekkel.

Megnyílt a Heller Ágnesről elnevezett emlékpark Balatonfüreden – Kibic Magazin

Hozzátartozók, barátok, tisztelők, közéleti személyiségek, valamint több nagykövet is részt vett vasárnap délelőtt a balatonfüredi zsidó temetőben rendezett megemlékezésen. Az egy éve elhunyt Heller Ágnes filozófusra, a Balaton és a város szerelmesére emlékeztek a balatonfüredi zsidó temetőben, olvasható a Zsidó Kiválóságok Háza Facebook-oldalán. Az évforduló alkalomból egy emlékkövet állítottak magánkezdeményezésből.

„Heller Ágnes féltette a demokráciát, mindennél fontosabbnak tartotta a gondolkodás szabadságát és egész életében aktívan részt vett a társadalmi folyamatokról szóló beszélgetésekben. A Budapesti Iskola a szabadság és a humanizmus, a diktatúra elleni küzdelem iskolája volt” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester, aki örömét fejezte ki, hogy a Heller-Fehér hagyaték örökösei a főváros mai vezetését alkalmasnak és méltónak találták arra, hogy szüleik gondolatait, életművét gondjukra bízzák.

„Bármilyen nehéz pénzügyi helyzetbe is került a főváros, vannak erkölcsi kötelességei. Ilyen kötelessége a progresszív, demokratikus hagyományt ápolni” – zárta szavait a főpolgármester.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp