Megnyílt a Heller Ágnesről elnevezett emlékpark Balatonfüreden

Hozzátartozók, barátok, tisztelők, közéleti személyiségek, valamint több nagykövet is részt vett vasárnap délelőtt a balatonfüredi zsidó temetőben rendezett megemlékezésen.

Az egy éve elhunyt Heller Ágnes filozófusra, a Balaton és a város szerelmesére emlékeztek a balatonfüredi zsidó temetőben, olvasható a Zsidó Kiválóságok Háza Facebook-oldalán. Az évforduló alkalomból egy emlékkövet állítottak magánkezdeményezésből.

Olti Ferenc, a kezdeményezés szervezője beszédében arra elékezett hogy a temetőben látható sziklán, ami a Tamás-hegyi murvabányából származik, sokszor ültek Heller Ágnessel hosszan beszélgetve az életről és a nagy kérdésekről. Arról is beszélt, hogy Heller Ágnes megkerülhetetlen volt az etika, az esztétika, a történet és kultúrfilozófia, valamint a filozófiai antropológia kérdéseit illetően minden fontos szakmai körben. 

A rendezvényen bejátszottak egy Heller Ágnessel 2006-ban készített interjút, amiben arról beszélt, számára milyen sokat jelent a Balaton és Balatonfüred.

Heller Ágnesről neveznek el emlékparkot Balatonfüreden – Kibic Magazin

A filozófus halálának első évfordulója alkalmából emlékkövet állítanak és emlékparkot avatnak a balatonfüredi zsidó temetőben. Az eseményt szervező Olti Ferenc a HVG-nek beszélt arról, hogy július 19-én, vasárnap 11 órakor a balatonfüredi zsidó temetőben magánszemélyek adományaiból felállított emlékkő és a nevét viselő emlékpark avatására várják Heller Ágnes barátait és tisztelőit.

Pascale Andréani, a Francia Köztársaság nagykövete Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szavait tolmácsolta, illetve a filozófussal kapcsolatos személyes élményeiről beszélt. Johannes Haindl, a Németország nagykövete pedig azt hangsúlyozta, hogy a kompromisszummentes, intellektuális őszinteség emelte ki Heller Ágnest, ami a gondolkodásmódját egészen különleges módon autentikussá és hitelessé tette. 

Izrael Állam nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman emlékbeszédében idézte Heller Ágnes szavait, ami szerint a szabadság felelősséggel jár, nem csak magunkért, családunkért, környezetünkért, hanem felelősségteljesnek kell lennünk az emberiségért is. Hozzátette, hogy erősben hit abban, a szabadság nem csak az egyéni, hanem mindenkinek jár.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp