Tömegek tiltakoztak a nemzetállami törvény ellen Izraelben

Több tízezer ember vett részt szombaton Izraelben azon az arab kezdeményezésű tüntetésen, amelyen a nemrég elfogadott nemzetállami törvény ellen tiltakoztak.

Ez már a második szombat, amikor tömegek gyűltek össze Tel-Avivban, hogy az izraeli alaptörvények közé emelt jogszabály ellen tüntessenek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Twitteren a palesztin zászlót lengető tiltakozókról készült felvételt tette közzé, azt írta: semmi sem indokolja jobban, hogy szükség van a jogszabályra.

“Lélekkel és vérrel szerezzük vissza Palesztinát”

kántálták izraeli arabok a Rabin téren. Ajman Odeh, az izraeli parlament arab képviselője az AP amerikai hírügynökségnek kiemelte: ez az első alkalom, hogy több tízezer arab vonult Tel-Avivba demokratikus zsidó szervezetekkel közösen „Azt üzenik, hogy ez nem a tiltakozás vége, hanem csak az első komoly megmozdulás” – húzta alá a politikus.

A törvény kimondja, hogy Izrael a zsidó nép nemzetállama, valamint, hogy ebből kifolyólag Izrael Államban csak a zsidó nép bír a nemzeti önrendelkezés jogával. A jogszabály értelmében az arab többé nem hivatalos nyelv Izraelben, csak a héber. Az arab nyelv viszont továbbra is különleges státust élvez.

Bírálói szerint az új törvény aláássa a zsidó állam demokratikus jellegét és még inkább diszkriminációnak teszi ki az ország nem zsidó állampolgárait. Az izraeli állampolgárok ugyanis mintegy 20 százaléka arab.

Korábbi cikkeink:

A legfelsőbb bírósághoz fordultak az izraeli arabok a nemzetállami törvény ellen – Kibic Magazin

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bírósághoz fordultak az izraeli arabok a júliusban elfogadott, Izrael állam zsidó jellegét

Ötvenezren tüntettek Tel-Avivban a zsidó nemzetállam törvény ellen – Kibic Magazin

A becslések szerint legalább 50 ezer ember gyűlt össze a tel-avivi Rabin téren szombat este izraeli és drúz zászlókat lengetve és egyenlőséget követelve,

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp