Tömegek tiltakoztak a nemzetállami törvény ellen Izraelben

Több tízezer ember vett részt szombaton Izraelben azon az arab kezdeményezésű tüntetésen, amelyen a nemrég elfogadott nemzetállami törvény ellen tiltakoztak.

Ez már a második szombat, amikor tömegek gyűltek össze Tel-Avivban, hogy az izraeli alaptörvények közé emelt jogszabály ellen tüntessenek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Twitteren a palesztin zászlót lengető tiltakozókról készült felvételt tette közzé, azt írta: semmi sem indokolja jobban, hogy szükség van a jogszabályra.

קריאות ״ברוח ובדם נפדה את פלסטין״ בהפגנה נגד חוק הלאום בתל אביב

אין עדות טובה יותר לנחיצותו של חוק הלאום. אנו נמשיך להניף את דגל ישראל בגאון ולשיר את התקווה בגאווה גדולה ‏🇮🇱🇮🇱🇮🇱

Geplaatst door ‎Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו‎ op Zaterdag 11 augustus 2018

“Lélekkel és vérrel szerezzük vissza Palesztinát”

kántálták izraeli arabok a Rabin téren. Ajman Odeh, az izraeli parlament arab képviselője az AP amerikai hírügynökségnek kiemelte: ez az első alkalom, hogy több tízezer arab vonult Tel-Avivba demokratikus zsidó szervezetekkel közösen „Azt üzenik, hogy ez nem a tiltakozás vége, hanem csak az első komoly megmozdulás” – húzta alá a politikus.

A törvény kimondja, hogy Izrael a zsidó nép nemzetállama, valamint, hogy ebből kifolyólag Izrael Államban csak a zsidó nép bír a nemzeti önrendelkezés jogával. A jogszabály értelmében az arab többé nem hivatalos nyelv Izraelben, csak a héber. Az arab nyelv viszont továbbra is különleges státust élvez.

Bírálói szerint az új törvény aláássa a zsidó állam demokratikus jellegét és még inkább diszkriminációnak teszi ki az ország nem zsidó állampolgárait. Az izraeli állampolgárok ugyanis mintegy 20 százaléka arab.

Korábbi cikkeink:

A legfelsőbb bírósághoz fordultak az izraeli arabok a nemzetállami törvény ellen – Kibic Magazin

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bírósághoz fordultak az izraeli arabok a júliusban elfogadott, Izrael állam zsidó jellegét

Ötvenezren tüntettek Tel-Avivban a zsidó nemzetállam törvény ellen – Kibic Magazin

A becslések szerint legalább 50 ezer ember gyűlt össze a tel-avivi Rabin téren szombat este izraeli és drúz zászlókat lengetve és egyenlőséget követelve,

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp