A legfelsőbb bírósághoz fordultak az izraeli arabok a nemzetállami törvény ellen

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bírósághoz fordultak az izraeli arabok a júliusban elfogadott, Izrael állam zsidó jellegét hangsúlyozó, úgynevezett nemzetállam törvény ellen – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

Az izraeli nemzetállam törvény júliusi elfogadása után izraeli arab politikusokból létrejött nyomon követő bizottság bejelentette, hogy emellett az ENSZ -hez és az Európai Unióhoz is fordultak az új törvény elleni jogorvoslatért.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság

A bizottság keddi sajtótájékoztatóján a vitatott jogszabály hatálytalanítását követelte az Izraelben élő arab lakosság nevében, pártállásukra való tekintet nélkül. Elmondták, hogy megkeresték Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőt ebben az ügyben, képviselőik találkozni fognak vele szeptember 4-én.

A törvény azonnali és feltétel nélküli megszüntetése érdekében az ENSZ főtitkára és más nemzetközi diplomaták segítségét is kérték, és tüntetést hirdettek ellene szombat estére Tel-Aviv belvárosába.

A sajtótájékoztatón Haszan Dzsabarin, az Adalah nevű, izraeli arab kisebbségi jogokért küzdő civil szervezet jogásza elmondta, hogy kedd reggel petíciót nyújtott be a törvény ellen a legfelsőbb bírósághoz.

“Nincs olyan alkotmány és nincs olyan alaptörvény a világon, amely földet rendel egy adott nemzeti csoporthoz”

– mondta Dzsabarin. “Nincs olyan alkotmány, amelyben nem szerepel az egyenlőség joga, s nincs olyan alkotmány a világon, amely egy domináns csoport érdekeinek előmozdítását írja elő”- tette hozzá.

A múlt hónapban elfogadott nemzetállami törvény Izraelt a zsidó nép kizárólagos hazájának nyilvánította, és hivatalosból “különleges státusúvá” minősítette vissza az arab nyelvet.

A törvényt eddig különösen a drúz és arab kisebbség illette kemény kritikával, akik szerint a rendelkezés prioritásként kezeli az ország zsidó jellegét, miközben háttérbe szorítja demokratikus jellegét.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök viszont megvédte a nemzetállam törvényt, amely szerinte biztosítja, hogy Izrael továbbra is a zsidó nép hazája maradjon, és garantálja a demokráciát is, miközben nem sérti az egyes kisebbségek jogait.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp