Debrecennek nem igazán jön át a botlatókövekkel való megemlékezés

Sem a Debreceni Zsidó Hitközségnek, sem pedig a város vezetésének nem sikerült teljesen akadálymentesen hozzáállnia a botlatókövek elhelyezéséhez. Míg előbbi a botlatókövekről készült filmet nem volt hajlandó bemutatni, addig az önkormányzat részéről az ígéretük ellenére sem mondott beszédet senki az emlékkövek elhelyezésekor.

A Hajdú Online írta meg, hogy a Wesley Stúdió egy negyvenperces dokumentumfilmet készített a Debrecenben elhelyezett botlatókövekről, a filmet pedig a nemrég felújított Pásti utcai zsinagógában mutatták volna be. Ezt azonban a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) megtiltotta, sőt, mivel szerintük a hitközség területén történő forgatásához a film készítői nem kértek engedélyt, így aztán egyáltalán nem járulnak hozzá, hogy bárhol máshol bemutassák azt.

A dokumentumfilmet végül a debreceni Aranybika szállóban mutatták be, ahol a nagy tiltakozás ellenére azért a DZSH elnökségének több tagja is megjelent. Horovitz Tamás, a hitközség sokat bírált elnöke mindenesetre távol maradt a vetítéstől. A DZSH-nak már az elejétől kezdve problémái voltak a holokauszt áldozatainak emléket állító botlatókő projekttel, szerintük ugyanis a járdába süllyesztetett emlékköveket antiszemita támadások érhetik. Különben is jobb a hitközség épületén belül, mindenkitől elrejtve emlékezni az áldozatokra.

A debreceni városvezetés sem rajongott a botlatókövek ötletéért annak idején, az önkormányzat ugyanis azért aggódott, hogy valaki tényleg elbotlik majd az emlékkövekben, amelyek amúgy egyáltalán nem állnak ki a járdából. Tavaly augusztusban pedig – amikor nagy nehezen, Heisler András Mazsihisz-elnök közbenjárásnak köszönhetően mégis sikerült 10 helyszínen 28 botlatókövet elhelyezni –, az önkormányzattól annak ellenére sem mondott beszédet senki, hogy a szervezők nemcsak meghívták a polgármestert, de még az esemény meghívójában is szerepelt az önkormányzat képviselőjének beszéde a programban.

A Hajdú Online meg is kérdezte az önkormányzatot, hogy az elmúlt évben érte-e valamilyen rasszista támadás vagy vandalizmus a 28 elhelyezett botlatókövet, mire azt a választ kapták, hogy ilyenről nincs a városvezetésnek tudomása. Arra a kérdésre azonban, hogy valakit ért-e baleset az emlékkövek miatt, már nem válaszoltak. Azt viszont közölték, hogy a jövőben újabb négy botlatókő elhelyezésére adott engedélyt az önkormányzat. A lap úgy tudja, ezek jövő év elején kerülhetnek majd a járdákba.

A botlatókövek az egyéni sorsokat teszik láthatóvá – Kibic Magazin

Idén összesen 95 botlatókő kerül elhelyezésre hat magyar városban a holokauszt idején elhurcoltak emlékére. A botlatóköveket megálmodó német művész

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp