Peszahi macesz kuglóf és egyéb finomságok

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A héten megsütöttem azt a kuglófot, aminek receptjét Angéla még karácsonyi sütiként tett fel anno a blogjára és én azóta várom, hogy végre peszah legyen. És lőn. A férjem szavait idézve: “a legjobb peszahi süti, ever”. A Kóser de finom e heti ajánlata.
A második széder estét ketten ünnepeltük itthon, közös férj-feleség maceszgombóc készítő kettősként. Szóval nem kell aggódni, megvolt a kötelező maceszgombóc leves, Rivka receptje alapján. Nagyon jók lettek a kis gömböcök. Főfogásnak pedig füstölt, sült kacsamell volt, kacsazsíron pirított rozmaringos sült krumplival és kökényes rukkola salátával. Heaven! De tényleg. A kacsa, az egy isteni találmány. Talán csak a liba lehet finomabb. Mióta rávettem a férjem, hogy viszonylagos rendszerességgel térjünk vissza a húsevésre, azóta játszom egy egész kacsa megsütésének gondolatával is. Boldogság.

A szefárdi sütikék remekül töltik be a reggeli szerepét egy friss almával, banánnal a kávé mellé. Így maceszt csak este eszünk, vacsorára, tehát nem kaptunk még csömört a száraz kis kenyérpótléktól. Ez azt hiszem, egy jó módszer a túlélésre.

A héten azonban megsütöttem azt a kuglófot, aminek receptjét Angéla még karácsonyi sütiként tette fel anno a blogjára és én azóta várom, hogy végre peszah legyen. És lőn. Kicsit módosítottam rajta, mert nálam nem ezek a dolgok voltak megtalálhatók a szekrényben, de az eredmény tökéletes lett. A férjem szavait idézve: “a legjobb peszahi süti, ever”. Szóval bátorítok mindenkit a sütésre, szép is, finom is, édes is. Szép hétvégét mindenkinek!

Peszahi macesz kuglóf

Angela’s Taste szinte módosítatlan receptje alapján

IMG 3967

IMG 3967
Hozzávalók:
100 g porcukor
6 tojás
60 g maceszliszt
50 g olívaolaj
100 g mogyoróliszt (darált mogyoró)
200 g mandulaliszt
100 g étcsokoládé (csepp)
50 g aszalt datolya felvágva
2 nagy, bio narancs héja reszelve
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses).
 
 
A mogyorólisztet és a mandulalisztet világosbarnára pirítjuk és lehűtjük. Ha étcsokoládé cseppünk van, akkor nincs vele semmi dolgunk, ha táblás akkor apró darabokra kell törni, hogy egyenletesen jusson a tésztába. Az aszalt datolyát, fügét vagy amilyen aszalt gyömölcsöt használunk, szintén apróra kell vágni, a narancshéjat pedig lereszelni.
A tojásokat a cukor folyamatos hozzáadásával habosra keverjük. Majd vékony sugárba hozzáadjuk az olívaolajat is.
A maceszlisztet, darált diót, mandulalisztet elkeverjük. Óvatosan két részletben beleforgatjuk a tojáshabba, végül a narancsot, a datolyát és az étcsokoládét is egyszerre belekeverjük.
Bármilyen kuglóf, vagy tortaformát használunk (szilikonos, kerámia), minden esetben vajazzuk ki. Méretétől függően pedig 15-35 perc alatt megsül. Mindenképp csináljunk egy szúrópróbát, mondjuk egy fogpiszkálóval.
Ekkora adagból 12 db mini kuglóf jött ki, vagy egy 24-es tortaforma.
Persze ezt az csupa földi jóból álló kuglófot is lehet tovább fokozni. A kis mélyedésekbe került: felmelegített narancslekvár, vagy épp pálinkás sárgabaracklekvár, és volt még csokisabb is, tejcsokoládéval. Én ezeket lehagytam róla, tea mellé önmagában is csodálatos. Nagyon tápláló.
 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp