A héten megsütöttem azt a kuglófot, aminek receptjét Angéla még karácsonyi sütiként tett fel anno a blogjára és én azóta várom, hogy végre peszah legyen. És lőn. A férjem szavait idézve: “a legjobb peszahi süti, ever”. A Kóser de finom e heti ajánlata.
A második széder estét ketten ünnepeltük itthon, közös férj-feleség maceszgombóc készítő kettősként. Szóval nem kell aggódni, megvolt a kötelező maceszgombóc leves, Rivka receptje alapján. Nagyon jók lettek a kis gömböcök. Főfogásnak pedig füstölt, sült kacsamell volt, kacsazsíron pirított rozmaringos sült krumplival és kökényes rukkola salátával. Heaven! De tényleg. A kacsa, az egy isteni találmány. Talán csak a liba lehet finomabb. Mióta rávettem a férjem, hogy viszonylagos rendszerességgel térjünk vissza a húsevésre, azóta játszom egy egész kacsa megsütésének gondolatával is. Boldogság.
Hozzávalók:
100 g porcukor
6 tojás
60 g maceszliszt
50 g olívaolaj
100 g mogyoróliszt (darált mogyoró)
200 g mandulaliszt
100 g étcsokoládé (csepp)
50 g aszalt datolya felvágva
2 nagy, bio narancs héja reszelve
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses).
A mogyorólisztet és a mandulalisztet világosbarnára pirítjuk és lehűtjük. Ha étcsokoládé cseppünk van, akkor nincs vele semmi dolgunk, ha táblás akkor apró darabokra kell törni, hogy egyenletesen jusson a tésztába. Az aszalt datolyát, fügét vagy amilyen aszalt gyömölcsöt használunk, szintén apróra kell vágni, a narancshéjat pedig lereszelni.
A tojásokat a cukor folyamatos hozzáadásával habosra keverjük. Majd vékony sugárba hozzáadjuk az olívaolajat is.
A maceszlisztet, darált diót, mandulalisztet elkeverjük. Óvatosan két részletben beleforgatjuk a tojáshabba, végül a narancsot, a datolyát és az étcsokoládét is egyszerre belekeverjük.
Bármilyen kuglóf, vagy tortaformát használunk (szilikonos, kerámia), minden esetben vajazzuk ki. Méretétől függően pedig 15-35 perc alatt megsül. Mindenképp csináljunk egy szúrópróbát, mondjuk egy fogpiszkálóval.
Ekkora adagból 12 db mini kuglóf jött ki, vagy egy 24-es tortaforma.
Persze ezt az csupa földi jóból álló kuglófot is lehet tovább fokozni. A kis mélyedésekbe került: felmelegített narancslekvár, vagy épp pálinkás sárgabaracklekvár, és volt még csokisabb is, tejcsokoládéval. Én ezeket lehagytam róla, tea mellé önmagában is csodálatos. Nagyon tápláló.
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!
A Kibic Magazin a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket alkalmaz. A honlapunk használatával tájékoztatónkat tudomásul veszed. ElfogadomBővebben
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.