Peszahi macesz kuglóf és egyéb finomságok

A héten megsütöttem azt a kuglófot, aminek receptjét Angéla még karácsonyi sütiként tett fel anno a blogjára és én azóta várom, hogy végre peszah legyen. És lőn. A férjem szavait idézve: “a legjobb peszahi süti, ever”. A Kóser de finom e heti ajánlata.
A második széder estét ketten ünnepeltük itthon, közös férj-feleség maceszgombóc készítő kettősként. Szóval nem kell aggódni, megvolt a kötelező maceszgombóc leves, Rivka receptje alapján. Nagyon jók lettek a kis gömböcök. Főfogásnak pedig füstölt, sült kacsamell volt, kacsazsíron pirított rozmaringos sült krumplival és kökényes rukkola salátával. Heaven! De tényleg. A kacsa, az egy isteni találmány. Talán csak a liba lehet finomabb. Mióta rávettem a férjem, hogy viszonylagos rendszerességgel térjünk vissza a húsevésre, azóta játszom egy egész kacsa megsütésének gondolatával is. Boldogság.

A szefárdi sütikék remekül töltik be a reggeli szerepét egy friss almával, banánnal a kávé mellé. Így maceszt csak este eszünk, vacsorára, tehát nem kaptunk még csömört a száraz kis kenyérpótléktól. Ez azt hiszem, egy jó módszer a túlélésre.

A héten azonban megsütöttem azt a kuglófot, aminek receptjét Angéla még karácsonyi sütiként tette fel anno a blogjára és én azóta várom, hogy végre peszah legyen. És lőn. Kicsit módosítottam rajta, mert nálam nem ezek a dolgok voltak megtalálhatók a szekrényben, de az eredmény tökéletes lett. A férjem szavait idézve: “a legjobb peszahi süti, ever”. Szóval bátorítok mindenkit a sütésre, szép is, finom is, édes is. Szép hétvégét mindenkinek!

Peszahi macesz kuglóf

Angela’s Taste szinte módosítatlan receptje alapján

IMG 3967

IMG 3967
Hozzávalók:
100 g porcukor
6 tojás
60 g maceszliszt
50 g olívaolaj
100 g mogyoróliszt (darált mogyoró)
200 g mandulaliszt
100 g étcsokoládé (csepp)
50 g aszalt datolya felvágva
2 nagy, bio narancs héja reszelve
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses).
 
 
A mogyorólisztet és a mandulalisztet világosbarnára pirítjuk és lehűtjük. Ha étcsokoládé cseppünk van, akkor nincs vele semmi dolgunk, ha táblás akkor apró darabokra kell törni, hogy egyenletesen jusson a tésztába. Az aszalt datolyát, fügét vagy amilyen aszalt gyömölcsöt használunk, szintén apróra kell vágni, a narancshéjat pedig lereszelni.
A tojásokat a cukor folyamatos hozzáadásával habosra keverjük. Majd vékony sugárba hozzáadjuk az olívaolajat is.
A maceszlisztet, darált diót, mandulalisztet elkeverjük. Óvatosan két részletben beleforgatjuk a tojáshabba, végül a narancsot, a datolyát és az étcsokoládét is egyszerre belekeverjük.
Bármilyen kuglóf, vagy tortaformát használunk (szilikonos, kerámia), minden esetben vajazzuk ki. Méretétől függően pedig 15-35 perc alatt megsül. Mindenképp csináljunk egy szúrópróbát, mondjuk egy fogpiszkálóval.
Ekkora adagból 12 db mini kuglóf jött ki, vagy egy 24-es tortaforma.
Persze ezt az csupa földi jóból álló kuglófot is lehet tovább fokozni. A kis mélyedésekbe került: felmelegített narancslekvár, vagy épp pálinkás sárgabaracklekvár, és volt még csokisabb is, tejcsokoládéval. Én ezeket lehagytam róla, tea mellé önmagában is csodálatos. Nagyon tápláló.
 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp