Események betöltése

Magyar zsidó vagy zsidó magyar?

  • Ez az esemény elmúlt.
  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest 6. kerület, Magyarország
 

Ungvári Tamás háromrészes sorozata. Az első előadás témája: KI A GETTÓBÓL történelmileg tekinti át a Magyarországon letelepült zsidóság történetét az első emancipációs törekvésektől 1967-ig.
A kérdés húsba vágó. A holokauszt utáni zsidóság identitás-keresése máig tart. Elismerik-e kettős kötődését? Vagy diszkriminálják zsidósága okán? És mi az önazonosság? Vallási, etnikai, nemzeti, állampolgári?

Az első előadás témája: KI A GETTÓBÓL történelmileg tekinti át a Magyarországon letelepült zsidóság történetét az első emancipációs törekvésektől 1967-ig, illetve a recepcióig.

Ungvári Tamás Széchenyi-díjas magyar író, világpolgár, évtizedek óta az értelmiségi közélet rendkívül sokoldalú alakja. Emlékezni, sőt felejteni, lehet állandó gyakorlatként, lehet történelmi válaszutakon, nemzeti ünnepélyeken kalapot levéve. Mi az érdemi emlékezésre, a múlt tisztességes megőrzésére szavazunk. Sokféleképpen idézzük elődeinket – akként is, amit Ungvári Tamás óriási, egyre gyarapodó életművével bizonyít. Tudósként, felelős polgárként, a világ folyamataira egységként pillantó világpolgárként. Látószöget biztosít olvasója, hallgatója számára, az összefüggések, érdemi változások találkozási pontjainak érzékletes bemutatásával, dús, és személyes életanyagba ágyazva.
A múlt megértésének, saját sorsunkra vonatkoztatásának szilárd alapokat kell biztosítani – és erre Ungvári Tamás tudása, előadói személyisége talán a legalkalmasabb.

Ungvári Tamás előadása

További alkalmak

március 26. csütörtök 18:30
május 14. csütörtök 18:30

Jegy


Belépő: 900 Ft
Kedvezmények: Bálint Ház tagságival: 700 Ft; Nyugdijas és felsőokatatási diákigazolvánnyal: 700 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.

Középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a sajto@balinthaz.hu címen. 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Szólj hozzá!