Zajkeltő vagon: hogy soha se felejtsük el a holokauszt szörnyűségeit

Böröcz András alkotásának átadása és könyvbemutató a CEU-n a magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából.

A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából a CEU Nádor utcai épülete fog otthont adni Böröcz András Zajkeltő vagon című kinetikus szobrának, amely a Polgár Alapítvány megbízásából és támogatásával készült el, és amely egy, vagonokra, verklikre, kereplőkre es fajátékokra emlékeztető, kerekeken guruló alkotás – írja közleményében a Blinken OSA Archivum.

A Zajkeltő vagon

A szobor innen fog több alkalommal útra kelni. A művész és a megbízó elképzelése szerint a Zajforrásként is ismert mű a 80. évforduló alkalmából különböző jellegű performanszok alkalmával fog „zajongani”, aktívan közreműködni színház, tánc, zene, költészet és film kísérőjeként.

A Vagon küldetése az emlékezet folyamatos ébren tartása: soha se felejtsük el a holokauszt, a porajmos (roma holokauszt) és minden kisebbséggel szembeni megaláztatás szörnyűségeit.

A Zajkeltő vagon január 8-án a 2B Galériából indulva a Ráday utca, Kálvin tér, Múzeum körút, Dohány utcai Zsinagóga, Károly körút, Deák Ferenc tér, Erzsébet tér, Október 6. utca, Zrínyi utca, Nádor utca útvonalon érkezik majd meg a CEU épületébe.

A szobor ünnepélyes átadásának időpontja a CEU-ban január 10-én lesz szerdán 18 órakor. Az alkotást Rényi András művészettörténész fogja bemutatni a művész jelenlétében.

A Zajkeltő vagon átadásához kapcsolódóan a CEU Demokrácia Intézet történész munkacsoportja bemutatja Karády Viktor és Kemény István Zsidóság a magyar nemzetépítésben a numerus clausus előtt és azután című könyvét, amelyet a két emigráns szociológus 1978-ban és 1980-ban két részletben publikált Pierre Bourdieu ikonikus szociológiai folyóiratában, az Actes de la Recherche en Sciences Sociales-ban.

A magyarul most először megjelenő könyv (Múlt és Jövő Kiadó, 2023) ma is újszerűnek ható meglátásairól a szerző, Karády Viktor, Szívós Erika és Konrád Miklós történészekkel fog beszélgetni 16 órás kezdettel.

A január 10-i esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://forms.office.com/e/t7u1xP80JR

A január 8-i esemény Facebook-oldala itt érhető el: https://www.facebook.com/events/1293330081308048

A könyvbemutató helyszíne: 1051 Budapest, Nádor u. 15., I. emelet 103. Tiered-terem

A Zajkeltő vagon bemutatójának helyszíne: 1051 Budapest, Nádor u. 15. Átrium

Szervezők: 2B Galéria, Blinken OSA Archivum, CEU Demokrácia Intézet, Freeszfe Alapítvány, Polgár Alapítvány

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp