Nők is beválogathatnak az izraeli különleges kommandókba

Megtízszereződött az önkéntesen harci egységben szolgáló lányok száma az elmúlt tíz évben Izraelben.

Az izraeli hadsereg közleményben tudatta, hogy megnyitja a vezérkari főnök különleges kommandójának és több más elitegységének kapuit a nők előtt, miután választ kellett adnia több fiatal nő legfelsőbb bírósághoz benyújtott, a nők kizárása ellen tiltakozó petíciójára.

Az elitkommandóhoz csatlakozó nőknek általában ugyanazokat a fizikai követelményeket kell teljesíteniük, mint a férfiaknak, noha bizonyos egységeknél lejjebb vitték ezt a szintet a nők befogadása érdekében.

A nyitás, a társadalom szélesebb rétegei elfogadásának szellemében alacsonyabbra tették a pszichikai tesztek küszöbét nemre való tekintet nélkül a szerényebb oktatási lehetőségekkel bíró “periférikus” területeken iskolázott fiatalok számára a kiberhadviseléssel foglalkozó 8200-as elit egységnél is – hangsúlyozta a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A katonanők felvételét továbbra sem engedélyezik a Ciszjordániában, az 1967-ben elfoglalt területeken járőröző és razziázó elitkommandóknál, ahol a ynet szerint igen magas, számos egységnél az ötven százalékot is eléri a nők belépése ellen tiltakozó vallásos katonák száma.

Az izraeli hadseregben jelenleg két irányzat harcol egymással; a feministák egyenlő bánásmódot és jogokat követelnek az ország védelmi szerveiben, az önkéntesen harci egységben szolgáló lányok száma 2023-ban mintegy hétezer ötszáz volt, az egy évtizeddel korábbinak a tízszerese. Eközben egyre több nacionalista-vallásos telepes fiatal is jelentősebb szerepet követel magának a katonai szolgálatában, és ők a nemi szegregációt szorgalmazzák.

Izraelben a zsidó fiatalokat 18 éves koruktól, a középiskola elvégzése után sorkatonai szolgálatra kötelezik, a fiúkat három, a lányokat két évre. Ez alól az ultraortodox vallásos hívők felmentést követelnek maguknak, s ezt pártjaik egy, már benyújtott törvényben próbálják biztosítani a kneszet következő, őszi ülésszakán.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp