Példátlan összefogás a zsidó szervezetek között az ukrán menekültekért

“Soha nem látott aktivizmust is hozott a menekültválság. Megmutatta, hogy erős közösségként tudunk fellépni, ha úgy kívánja a helyzet” – mondta Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház igazgatója.

A magyar zsidó szervezeteket is váratlanul érte az idén kirobbant ukrajnai háború és menekültválság, de szerettek volna tenni a menekültek és a bajba jutott civilek megsegítéséért.

Ezért példátlan összefogásra került sor néhány nappal a háború kitörése után: a Joint (American Jewish Joint Distribution Committee – JDC), a Zsidó Világkongresszus budapesti képviselete (World Jewish Congress – WJC), a Szochnut és az Izraeli Kulturális Intézet (új nevén: MERKAZ), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a JCC Budapest – Bálint Ház „koalíciót” alkotva segítette a rászorulókat.

Ledniczky Lívia, a Merkaz programigazgatója, Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház igazgatója és Kőszegi Judit, a Szochnut munkatársa

Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház igazgatója elmondta a mazsihisz.hu-nak, hogy adományközpontot kezdtek el működtetni, programokat szerveztek a menekülteknek, rengeteg önkéntest koordináltak, ami nem volt egyszerű, mert állandóan változtak a feladatok és az önkéntesek kapacitása.

A vállalás rengeteg teendővel járt, de hihetetlen eredménye is lett.

„Nemcsak együttműködéseket, hanem előtte soha nem látott aktivizmust is hozott a menekültválság. Megmutatta, hogy erős közösségként tudunk fellépni, ha úgy kívánja a helyzet” – mondta Kenesei Marcell.

Ezért is döntöttek úgy, hogy Hanukatalizátor különdíjat adnak át azoknak a szervezeteknek, akik segítettek.

Horn Tamás átveszi a különdíjat az Adománytaxi nevében Mircea Cernovtól a JDC magyarországi igazgatójától és Kenesei Marcelltől

„Példa nélküli volt ez az összefogás. Az egymás közötti esetleges nézeteltérések mintha egy csapásra eltűntek volna, mindenki felismerte, hogy most félre kell tenni a személyes vagy intézményi sérelmeket, és keményen kell dolgozni a menekültek érdekében”, mondta Kőszegi Judit, a Szochnut munkatársa.

Szerinte a legkeményebb munkát azok a dolgozók és önkéntesek végezték, akik kinn a „terepen”, azaz a határnál vagy a vasútállomásokon dolgoztak. Ők a névtelen hősök, akik minden elismerést megérdemelnek.

Az ukrán menekültválság kezelésében nyújtott munkájukért a következő szervezetek, munkacsoportok kaptak különdíjat: Adománytaxi; Cedek Izraelita Szeretetszolgálat; Cseriti Adománybolt; EMMA Egyesület; a Frankel zsinagóga közössége; Hasomer Hacair Ifjúsági Szervezet; Karen Hayesod;  Lauder Javne Iskola és közössége; MAZS Alapítvány; Mazsihisz; a Mazsihisz-BZSH Krízisvonala; a Mazsihisz Szeretetkórháza; Nestingplay; Next Step; Patent Egyesület; Szochnut és Izraeli Kulturális Intézet; Voice; World Jewish Congress (WJC).

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp