Csapattársa küldte haláltáborba az olimpia legfiatalabb bokszolóját

A haláltábort túlélte, de soha többé nem bokszolt. Bíróként viszont még Papp Lászlónak is vezetett sportmeccset.


Az 1912-ben született Bril tehetsége gyorsan kiütközött, 1927-ben megnyerte első országos bajnoki címét, így

a hollandok már 15 évesen beválogatták az 1928-as, hazai rendezésű olimpiára. Élete első olimpiai meccsét már születésnapján, 16 évesen vívta, de így is az olimpiák történetének legfiatalabb bokszolója lett.

A zsidó fiú az akkori legkisebb kategóriában, az 50,8 kilós felső határral bíró légsúlyban indult, és mindjárt a legjobb 16 között kezdett. Itt pontozással vert egy ír bokszolót. A legjobb nyolcból már nem jutott tovább, a dél-afrikai Baddie Lebanon győzte le. A kategória magyar vonatkozása, hogy Kocsis Antal lett az olimpiai bajnok.

Az olimpia után Bril már állást is vállalt, de hentesként is folyton a bokszon járt az esze, direkt a gyengébbik, bal kezével darabolta a húst, az öklét pedig sós páclében áztatta, hogy még keményebb legyen. Elhivatottsága meghozta számára a sikereket, nyolc holland bajnoki címet szerzett.

Az 1930-as évek elejétől kezdve Hollandiában is fojtogatóvá kezdett válni a zsidók számára a levegő. Ezt Bril is megtapasztalta. Az 1932-es olimpiáról az antiszemita holland sportvezetés miatt maradt távol, négy évvel később pedig ő nem akart díszletként szolgálni a nácizmus dicsőítését is szolgáló berlini játékokon, írja a telex.hu.

Nemzetközi sikert azért így is jegyezhetett. 1935-ben a zsidó sportolók világversenyén, a Makkabi Játékok boksztornáján nyert aranyérmet. Az amszterdami zsidó közösség hősként ünnepelte, ő pedig ezután a ringben a nadrágjára varrt Dávid-csillaggal jelent meg, ezzel is mutatva, mennyire büszke származására.

1942 júliusában megkezdődött a hollandiai zsidók deportálása. Bril és családja egy darabig bújkáltak, de deportálást végül nem tudták elkerülni, mert Ben két egykori sporttársa, apa és fia, Sam és Jan Olij elárulták őt, sőt a letartóztatásában is részt vettek. Sam Olij hírhedt zsidóvadász lett.

Háborús képen az Olij család, balról Jan, középen Sam Olij – Fotó: Beeldbank WO2, Collectie NIOD

1942-ben Jan Olij tartóztatta le Ben Brilt, feleségét, Celiát és fiát, Albertet. Olij pisztolyt nyomott Albert fejéhez, és azzal fenyegette, Brilt, hogy ha támadni fog, akkor meghúzza a ravaszt. A letartóztatás után Brilék egyik őre Sam Olij volt.

Brilék később Bergen-Belsenbe kerültek, ahol bokszmeccseken kellett részt vennie, és hagynia kellett, hogy a német tisztek legyőzzék. A táborból 1945-ben szabadult a családjával. Először Svájcba, majd az ENSZ algériai táborába kerültek, mielőtt hazatértek volna Utrechtbe. A legtöbb családtagja nem volt ilyen szerencsés, összesen 182 rokonát pusztították el

Ben már nem bokszolt többé, bíróként továbbra is a sportág körforgásában maradt. Egy magyar szál is így került bele élettörténetébe, 1960-ban Papp Lászlónak is vezetett egy profi meccset. Több olimpián is közreműködött bíróként, és ott is voltak emlékezetes pillanatai, 1960-ban az olimpiai torna legjobb bírójának választották.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp