Meghalt Olivia Newton-John, a Grease sztárja, aki egy Nobel-díjas zsidó tudós unokája volt

Olivia Newton-John, az 1970-es és 80-as évek ikonikus popénekesnője hétfőn dél-kaliforniai otthonában halt meg mellrák következtében, amellyel három évtizeden át küzdött. 73 éves volt.

Newton-John leginkább John Travolta oldalán az 1978-as Grease című musicalben nyújtott alakításáért, valamint az 1982-es Physical című sláger énekesnőjeként vált ismerté, írja róla a JTA.

Olivia Newton-John

Newton-John az angliai Cambridge-ben született Brinley Newton-John és Irene Born gyermekeként. Nagyapja a német zsidó származású Nobel-díjas fizikus, Max Born, aki kvantummechanika egyik atyjaként tartanak számon.

Born, aki Albert Einstein barátja volt, Angliába költözött, miután a náci rezsim felfüggesztette állásából egy német egyetemen, valószínűleg ezzel mentve meg az életét. Angliában a felesége menekült zsidó nőknek segített munkát találni.

„Édesanyám nagyon büszke volt zsidó származására, és sokat beszélt róla”

– mondta Newton-John három évvel ezelőtt egy izraeli hírcsatornának, amelynek arról is beszélt, nem lehet véletlen, hogy a legjobb barátnői közül többen is zsidók.

Newton-John az évtizedek során termékeny karriert futott be popénekesként: képviselte Nagy-Britanniát az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol a Long Live Love című dallal a negyedik lett, amikor az ABBA nyert a Waterloo-val. Oscar-jelölést kapott minden idők egyik legsikeresebb filmmusicaljében nyújtott alakításáért, saját Las Vegas-i showműsorának főszereplője volt, és listavezető popslágereket adott ki.

1992-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, ami után a rákkutatás szószólója lett. Newton-John 21 évig gyógyuló stádiumban volt, de a rák 2013-ban és 2017-ben ismét visszatért. Az NBC Today Show-nak adott 2017-es interjújában elárulta, hogy John Travolta régi barátja maradt, és támogatta őt a rákkal való megpróbáltatásai során.

John Travolta az Instagramon búcsúzott kollégájától és barátjától. A Telex szerint azt írta:

„Drága Oliviám, mindannyiunk életét sokkal jobbá tetted. Hihetetlen volt a hatásod. Nagyon szeretlek. Találkozunk majd az út végén, és újra együtt leszünk mindannyian. Az első pillanattól kezdve, hogy megláttalak, és örökre a tiéd: a te Dannyd, a te Johnod!”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp