Zaklatással vádolják az egyik vezető német liberális rabbit

Walter Homolka a magyar Rabbiképző Egyetemmel is jó kapcsolatot ápol.

Walter Homolka rabbi nemrég bejelentette, hogy felfüggeszti szolgálatát a zsidó közösségben és a Potsdami Egyetemen, amely az 1999-ben alapított liberális rabbinikus iskola, az Abraham Geiger College otthona.

A vádak szerint Homolka férje állítólag szexuális tartalmú videót küldött egyik diákjának. Az ügyet először a Die Welt írta meg, a lap azt is közölte, hogy az iskolában a félelem klímája uralkodott. A hír komolyan megrázta a liberális judaizmus németországi reneszánszának középpontjában álló intézményeket, írja a jta.org.

A Postdami Egyetem fontos partnerintézménye lett az OR-ZSÉ-nak is az elmúlt években, amióta Vajda Károly rektor irányítja az magyar Rabbiképzőt, és annak megreformálásán dolgozik. Walter Homolka nemrég díszdoktori címet is kapott az egyetemtől. Az Abraham Geiger College-ban több magyar származású diák is tanult, többek között Langer Ármin, Polnauer Flóra és Kántor Anita.

Homolka a liberális rabbikat képező Abraham Geiger College rektora, valamint ügyvezető igazgatója a Zacharias Frankel College-nak, a judaizmus konzervatív mozgalmához kapcsolódó iskolának és a Zsidó Teológiai Iskolának, amelyek szintén az egyetemen találhatók. Emellett a Németországi Progresszív Zsidók Szövetségének elnökségi elnöke, valamint több zsidó oktatási intézmény, ösztöndíjas alapítvány és rabbinikus csoport kuratóriumában is dolgozik.

Ezekben a szerepekben Homolka irányítja vagy befolyásolja, hogy kit rendelnek el nem ortodox rabbivá, a liberális judaizmus prioritásait Németországban és a közösség erőforrásainak elköltését. A Die Welt jelentése szerint sokan nem voltak hajlandók névvel vállalni a véleményüket, mert féltek a megtorlástól.

A cikkben a munkatársak, egykori hallgatók és olyanok szólaltak meg, akik ismerik az iskolát, vádjaik között szerepel, hogy Homolka és párja, Bomhoff legalább 10 diákot zaklatott vagy szexuális kapcsolatot létesített velük.

„Tekintettel a sajtóban ma elhangzott vádakra, szeretném kifejezni személyes megdöbbenésemet” – fogalmazott Homolka péntek késő este németországi diákoknak, munkatársaknak és médiának küldött közleményében. “Fáj, hogy ilyeneket kell olvasnom.”

Walter Homolka

A magát a liberális judaizmus úttörőjeként jellemezve Németországban Homolka azt sugallta, hogy a vádak politikai indíttatásúak voltak, és azt mondta, biztos benne, hogy nem járt el helytelenül.

„Minden aktivistának vannak ellenfelei” – mondta. „Munkám során mindig arra törekszem, hogy helyesen tegyem, és meg vagyok győződve arról, hogy itt is helyesen viselkedtem.”

Bomhoff és ügyvédei pénteken nem válaszoltak a Jewish Telegraphic Agency-nek. Bomhoff február végén azt mondta a Die Weltnek, hogy „pornográfia terjesztésével, nem pedig szexuális zaklatással” vádolták, és „szégyelli” az esetet – írja az újság.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp