Több száz meztelen emberrel figyelmeztet a Holt-tenger pusztulására egy amerikai fotós

Spencer Tunick immáron a harmadik alkalommal vág bele a sós tó megmentését célzó projektbe. Ezúttal fehérre mázolt modellekkel.

Több mint 200 meztelen, fehérre mázolt izraeli gyűlt össze a Holt-tenger közelében lévő Arad város mellett a sivatagban azért, hogy modellt álljanak Spencer Tunick amerikai fotóművésznek. Tunick 2011 és 2016 után ismét meztelen emberekkel készített installációival kívánja felhívni a figyelmet az általa a világ nyolcadik csodájának nevezett Holt-tenger egyre romló állapotára.

„A Holt-tenger eltűnőben van” – mondta Tunick a Times of Israelnek. „Meg kell találnunk a módját annak, hogy fenntartsuk a szintet, vagy édesvizet juttassunk a Holt-tengerbe, de ugyanakkor az összes környező országot vízzel kell ellátnunk. A víz az élet” – tette hozzá a fotós.

Tunick elmondta, hogy ez a mostani installáció kisebb és koncepciózusabb, mint a legutóbbi volt. Ezúttal a modelleket fehérre festették, hogy a bibliai történetből ismert sóbálványokat ábrázolják, Lót feleségét, aki sóbálvánnyá változott, amikor visszanézett Szodomára, a Holt-tenger vidékén fekvő ókori városra. Tunick szerint a fehérre festett modellek ezen túl a Holt-tenger természetes forrásait is szimbolizálják, amelyek a víz alatt sóoszlopokat hoznak létre.

A fotóinstalláció az Aradon tervezett Holt-tengeri Múzeum létrehozásának támogatására is készült. A projekt az izraeli turisztikai minisztériummal, az aradi önkormányzattal és a Holt-tengeri újjáélesztési kezdeményezéssel együttműködésben valósult meg.

Látványos videón zsugorodik össze a Holt-tenger – Kibic Magazin

Az elmúlt 35 évben nagyjából 30 métert csökkent a Holt-tenger vízszintje. Egy nemrég készült time lapse videón most végigkövethető a különleges természeti képződmény kiszáradása. A Google Earth Engine szolgáltatásának köszönhetően lekövethető, hogyan változtak meg a Föld különböző pontjai 1984 és 2018 között. Ez alapján a Haaretz munkatársai készítettek time lapse videókat, többek között a Holt-tenger lassú kiszáradásáról is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp