Látványos videón zsugorodik össze a Holt-tenger

Az elmúlt 35 évben nagyjából 30 métert csökkent a Holt-tenger vízszintje. Egy nemrég készült time lapse videón most végigkövethető a különleges természeti képződmény kiszáradása.

A Google Earth Engine szolgáltatásának köszönhetően lekövethető, hogyan változtak meg a Föld különböző pontjai 1984 és 2018 között. Ez alapján a Haaretz munkatársai készítettek time lapse videókat, többek között a Holt-tenger lassú kiszáradásáról is. A fokozatosan visszahúzódó tenger szintje az elmúlt 35 évben 30 métert csökkent, sósivatagot hagyva maga után, ahol semmi sem terem meg.

A Holt-tenger zsugorodásának legfőbb oka Izrael, Jordánia, Szíria és a Palesztin Hatóság vízfelhasználási politikája. A tengert tápláló Jordán folyó és annak mellékágai ugyanis a térségben lakó több millió ember számára jelentenek ivóvízforrást és öntözési lehetőséget. A kiszáradás elkerülését továbbá a klímaváltozás, illetve a Holt-tenger ásványi anyagainak kibányászása sem segíti.

Így haldoklik a Holt-tenger – Kibic Magazin

A Holt-tenger fokozatos kiszáradása miatt egyre csak süllyed a világ legmélyebben található vidéke. A kiszáradás következtében keletkező, életveszélyes víznyelő gödrök pedig komoly anyagi veszteséget okoznak a régiónak. A Holt-tenger súlyos állapotáról most a Reuters fotósa készített szomorú képeket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp