Meztelen emberekkel mentenék meg a Holt-tengert

Meztelen emberek holt-tengeri fürdőzéséről készített legendás képeket Spencer Tunick, amerikai-zsidó fotóművész 2011-ben, aki most azért tért vissza Izraelbe, hogy a tenger kiszáradására hívja fel a figyelmet. A Holt-tenger vízszintje ugyanis az elmúlt években több mint egy métert csökkent.

A fotós egykori nagy port kavaró alkotásán 1200 izraeli szerepel, akik ruha nélkül lebegnek, vagy éppen állnak a vízben. Azóta azonban éves szinten 1,2 métert apad a Holt-tenger, így fenn áll az kiszáradás veszélye.

Meztelen izraeliek a Holt-tengernél Spencer Tunick egyik 2011-es fotóján
Meztelen izraeliek a Holt-tengernél Spencer Tunick egyik 2011-es fotóján

A döbbenetes adatok arra késztették Tunickot, hogy visszatérjen a fotózás helyszínére, méghozzá Dr. Clive Lipchin vízügyi szakemberrel az oldalán. „1991 óta járom a világot, és mindenféle emberrel dolgoztam már együtt” – mondta a művész. „Izrael azonban különleges hely a számomra, az egyetlen a Közel-Keleten, ahol szabadon kifejezhetem önmagam.”

Lipchin reméli, hogy Spencer érkezése hatással lesz majd a Holt-tengerrel fennálló veszélyek felismerésére, és arra, hogy a döntéshozók megtegyék a szükséges lépéseket a Holt-tenger megmentéséhez.

(JPost)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp