Először lesz csak nőkből álló harckocsizó egység az egyiptomi határon

Izrael történelmet ír a női parancsnokból és legénységből álló egységgel.

Először lesz olyan harckocsi az egyiptomi határon, ahol kizárólag nők fognak szolgálni. A harckocsi a napokban érkezik  a helyszínre.

A döntés annak ellenére született a női harci egységről, hogy az IDF továbbra is bizonytalan abban, hogy sikeres volt-e a legújabb kísérleti program, amelynek során igyekeztek integrálni a nőket a páncéloshadtestbe.

2018 júniusában zárolt le az első kísérleti program, amelynek célja az volt, hogy a nőket is kiképezzék tankok vezetésére. Ekkor négy harckocsi parancsnokként diplomázó női katona és a teljes program kétharmada sikeresen teljesítette a tanfolyamot. 2019 áprilisában azonban a katonaság bejelentette, hogy a próbaprogram látszólagos sikere ellenére ez nem folytatódik, és a képzett nők nem kaphatnak ilyen munkát a hadtestben, írja a jpost.com.

2020 elején vizsgálatot indítottak azzal kapcsolatban, hogy a képzés eredményeit szándékosan torzították-e annak érdekében, hogy sikertelennek tűnjön.

2020 novemberében az IDF megkezdte a felkészülést a program második fordulójára, számos változtatással, beleértve a nők magasságának és súlyának korlátozását, valamint az operatív missziók időtartamát.

A program várhatóan 2022-ben zárul le, és ekkor születik majd döntés a tankokban szolgáló nőkről.

A hír ellentmondásos fogadtatásban részesült, Nimrod Israely, a Biofeed Israel vezérigazgatója a Twitteren kívánt sok sikert a tanfolyamon végzett nőknek, és azt mondta, hogy „csak a szakmai kiválóság a fontos”.

Mások kevésbé voltak lelkesek. A Tweet bejegyzésre adott egyik válasz szerint a női harckocsisok létezése az egész páncélos hadtest számára sértést jelentenek.

Ez a történelmi hír csak egy a közelmúltban a nemek közötti egyenlőség jegyében az IDF-ben végrehajtott változtatások közül.

Tavaly októberben az IDF bejelentette, hogy a Combat Intelligence Collection Corps 10 női katonája egy drón operatív csapatot alkot az északi határon állomásozó, korábban csak férfiakból álló zászlóaljnál, lehetővé téve számukra, hogy átkeljenek Libanonba, ami korábban kizárólag férfiak számára volt fenntartva.

A márciusi nemzetközi nőnap alkalmával tartott megbeszélésen a vezérkari főnök altábornagy. Aviv Kohavi bejelentette azt a szándékát is, hogy az elkövetkező öt évben 50% -kal növelje a női vezető tisztségviselők számát, és utasította a hadsereget, hogy tegyenek lépéseket a nők számának növelésére az IDF technológiai és kiberrel kapcsolatos pozícióiban is.

Vannak azonban még mindig olyanok, akik kevésbé örülnek a fejlődésnek.

Alig néhány órával a hír előtt Uri Maklev, az Egyesült Tóra Judaizmus párt képviselője a kneszetben figyelmeztette az IDF-ben szolgáló nőket arra, hogy a természet nem rájuk szabta ezt a tevékenységet.

Véleményét azonban csak a lakosság kisebbsége osztja – derül ki a Geocartography Knowledge által az év elején végzett Na’amat felmérésből. Az eredmények azt mutatták, hogy a szélesebb társadalom több mint 70% -a támogatta, hogy nők is szolgálhassanak a harci szerepekben, és csak 11% -uk vallotta, hogy a nőknek egyáltalán nem szabad szolgálniuk az IDF-ben.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp