Szélsőjobboldali terrorista gyilkolt Németországban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Kilenc embert gyilkolt meg egy szélsőjobboldali ámokfutó a németországi Hanau városában tegnap éjjel. Az elkövető a rendőrség szerint rasszista indíttatásból cselekedett, a más származású, vallású és kinézetű emberek iránti gyűlöletből gyilkolt.

A Frankfurt közelében található Hanau városának központjában tegnap éjjel egy 43 éves férfi kezdett lövöldözni. Először egy vízipipa-bárban ölt meg három ember, majd egy másik kerületben található szórakozóhelyen gyilkolt meg további öt személyt. Az egyik áldozat később a kórházban halt bele sérüléseibe, négyen pedig súlyos, illetve életveszélyes állapotban vannak. Az áldozatok többsége török származású volt.

A vérengzést végrehajtó, Tobias R. a gyilkosságok elkövetése után hazament, ahol megölte saját édesanyját, majd magával is végzett. A tartományi belügyminiszter az esetet szélsőjobboldali terrorcselekménynek minősítette. Ezt látszik alátámasztani az a levél és videóüzenet, amelyet Tobias R. azelőtt készítetett mielőtt gyilkolni indult volna. Ezekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, és ismerteti indítékait. Okfejtése erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű.

A nyomozást irányítását idegenellenes, szélsőjobboldali indíttatású terrorcselekmény gyanúja miatt magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség. Az elkövető valószínűleg egyedül követte el a bűncselekményeket, társai, segítői nem voltak. Sportlövő volt, legálisan tartott fegyvert. Rendőrségi ügye nem volt, a biztonsági szervek nem tartották számon szélsőjobboldaliként.

Az esettel kapcsolatban Angela Merkel német kancellár is megszólalt. Merkel elmondta, a nyomozás első megállapításai szerint a támadó szélsőjobboldali, rasszista indíttatásból cselekedett, a más származású, vallású és kinézetű emberek iránti gyűlöletből gyilkolt.

„Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban” – mondta a kancellár, aki hozzátette, „a rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már.”

(Index, MTI, 444)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp