Szélsőjobboldali terrorista gyilkolt Németországban

Kilenc embert gyilkolt meg egy szélsőjobboldali ámokfutó a németországi Hanau városában tegnap éjjel. Az elkövető a rendőrség szerint rasszista indíttatásból cselekedett, a más származású, vallású és kinézetű emberek iránti gyűlöletből gyilkolt.

A Frankfurt közelében található Hanau városának központjában tegnap éjjel egy 43 éves férfi kezdett lövöldözni. Először egy vízipipa-bárban ölt meg három ember, majd egy másik kerületben található szórakozóhelyen gyilkolt meg további öt személyt. Az egyik áldozat később a kórházban halt bele sérüléseibe, négyen pedig súlyos, illetve életveszélyes állapotban vannak. Az áldozatok többsége török származású volt.

A vérengzést végrehajtó, Tobias R. a gyilkosságok elkövetése után hazament, ahol megölte saját édesanyját, majd magával is végzett. A tartományi belügyminiszter az esetet szélsőjobboldali terrorcselekménynek minősítette. Ezt látszik alátámasztani az a levél és videóüzenet, amelyet Tobias R. azelőtt készítetett mielőtt gyilkolni indult volna. Ezekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, és ismerteti indítékait. Okfejtése erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű.

A nyomozást irányítását idegenellenes, szélsőjobboldali indíttatású terrorcselekmény gyanúja miatt magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség. Az elkövető valószínűleg egyedül követte el a bűncselekményeket, társai, segítői nem voltak. Sportlövő volt, legálisan tartott fegyvert. Rendőrségi ügye nem volt, a biztonsági szervek nem tartották számon szélsőjobboldaliként.

Az esettel kapcsolatban Angela Merkel német kancellár is megszólalt. Merkel elmondta, a nyomozás első megállapításai szerint a támadó szélsőjobboldali, rasszista indíttatásból cselekedett, a más származású, vallású és kinézetű emberek iránti gyűlöletből gyilkolt.

„Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban” – mondta a kancellár, aki hozzátette, „a rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már.”

(Index, MTI, 444)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp