Továbbra is minden ötödik izraeli szegénységben él

Izrael a fejlett országok között a szegénységi rátát “vezető” négy ország egyike, csak az USA, Törökország és Korea helyzete negatívabb, a gyermekszegénység terén pedig még ennél is rosszabb helyzet.


Az izraeli Társadalombiztosítási Intézet idén is közzétette az éves (2018-ra vonatkozó) szegénységi- és társadalmi különbség indexet, amely szerint minden ötödik izraeli szegény. Nőtt a szegénységben élő gyermek és időskorúak száma. A szegénységi ráta a gyermekek körében 0.4% -kal, az idős polgárok körében 1.6% -kal nőtt a tavalyi adatokhoz képest, írja az izraelinfo.com.

A jelentés azt is kimutatja, hogy 2018-ban 1 810 500 ember élt szegénységben Izraelben. Minden ötödik izraeli szegénynek minősül, közöttük 841 700 gyermek, ami azt jelenti, hogy Izraelben minden harmadik gyermek él szegénységben, nem megfelelő élelmezési biztonságban.

Az izraeli szegénységi ráta azonban változatlan maradt: 21.2%. 2018-ban az egyének szegénység küszöbértéke 3593 sékel, a párban élőknél 5750 sékel, vagyis az ennél kevesebbet keresőket tekintik szegénynek. Egy hatszemélyes család szegénységi küszöbértéke 12 218 sékel. Vagyis ha a négy vagy annál több gyermekes családokban mindkét házastárs csak minimálbért (5300 sékel) keres, ez nem elegendő ahhoz, hogy a hivatalos szegénységi küszöb feletti színvonalon éljen.

A jelentés 2017-es évhez képest csak egy pozitív tendenciát mutat, mivel a szegénységben élő családok aránya csökkent: 2018-ban 469 400 család élt szegénységben, az 2017-es 466 400-hoz képest. Egy további, kismértékű javulás a szegénység mélységével, mértékével kapcsolatos, amely azt vizsgálja, mennyire távoli az egyes szegények valós jövedelme a szegénységi küszöbhöz képest. 2018-ban a családok szegénységének mélysége 5%-kal csökkent, viszont ugyanez az adat nőtt az idősek körében, azaz az idős emberekből álló szegény családok jövedelme még jobban eltávolodott a szegénységi küszöbtől.

A jelentésben bemutatott, a jövedelmi egyenlőtlenséget vizsgáló Gini-index 1.3%-kal növekedett, vagyis mélyült az egyenlőtlenség. Az elmúlt években, 2000 elejétől 2017-ig ez az index egyébként javuló tendenciát mutatott, az összesítetten 10%-kal esett vissza, de az egyenlőtlenségi mutató 2018-os emelkedése miatt az Izrael és a fejlett országok átlaga közötti különbség 10%-ra nőtt, szemben az 2017-ben mért 5%-al.

A nemek közötti egyenlőtlenség mértéke 2018-ban 1 százalékponttal nőtt 2017-hez képest: a nők körében a szegénység gyakorisága 0.2, a férfiak körében pedig 0.8 százalékponttal csökkent.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp