A holokauszt traumájának örökléséről készít dokumentumfilmet az On the Spot

Cseke Eszter és S. Takács András az On the Spot sorozatban korábban már többször készítettek riportokat holokauszt-túlélőkkel. Most egy egész estés dokumentumfilmen dolgoznak, ami a traumaöröklésről fog szólni.

Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot alkotópárosa éppen egy egész estés dokumentumfilmen dolgozik, amelynek témája a trauma családon belüli öröklődése lesz, írja az nlc.hu a Színes RTV-ben megjelent interjúra hivatkozva.

A holokauszt nem csak a túlélők története – Kibic Magazin

A szüleinktől, nagyszüleinktől kapott örökségünk akár a tudtunk nélkül is hatással lehet ránk, befolyásolva kapcsolatainkat, életünket és identitásunkat. De hogyan öröklődhet át egy trauma akár generációkon keresztül? Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus előadásán jártunk az Izraeli Kulturális Intézetben.

A filmben a traumaöröklést egy Auschwitzban született zsidó asszony és a családja történetén keresztül fogják bemutatni. A film még nem készült el, az alkotók azt azonban elárulták, hogy már több mint 25 országra megvették a vetítési jogokat. 

Az On the Spot korábban már többször forgatott holokauszt-túlélőkről filmet. Például Edith Eva Egerről, akit Kassáról deportáltak Auschwitzba, ahol szüleit Mengele a gázkamrába küldte, őt pedig még aznap este arra kényszerítette, hogy táncoljon a Kék Duna keringőre. Vagy a dachaui koncentrációs táborban született Leslie Rosenthalról, aki a mai napig nem érti, hogy miért hagyták a nácik megszületni. 

Akik a pokolban születtek – Kibic Magazin

Hisz ön Istenben? Persze, hogy hiszek, kihoztam egy gyereket a pokolból. – Mirjam Rosenthal elsőszülött fiát a dachaui koncentrációs tábor egyik altáborában hozta világra. Nem volt egyedül, 1944 végén és ’45 elején hét magyar nő szült Dachauban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp