A holokauszt traumájának örökléséről készít dokumentumfilmet az On the Spot

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Cseke Eszter és S. Takács András az On the Spot sorozatban korábban már többször készítettek riportokat holokauszt-túlélőkkel. Most egy egész estés dokumentumfilmen dolgoznak, ami a traumaöröklésről fog szólni.

Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot alkotópárosa éppen egy egész estés dokumentumfilmen dolgozik, amelynek témája a trauma családon belüli öröklődése lesz, írja az nlc.hu a Színes RTV-ben megjelent interjúra hivatkozva.

A holokauszt nem csak a túlélők története – Kibic Magazin

A szüleinktől, nagyszüleinktől kapott örökségünk akár a tudtunk nélkül is hatással lehet ránk, befolyásolva kapcsolatainkat, életünket és identitásunkat. De hogyan öröklődhet át egy trauma akár generációkon keresztül? Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus előadásán jártunk az Izraeli Kulturális Intézetben.

A filmben a traumaöröklést egy Auschwitzban született zsidó asszony és a családja történetén keresztül fogják bemutatni. A film még nem készült el, az alkotók azt azonban elárulták, hogy már több mint 25 országra megvették a vetítési jogokat. 

Az On the Spot korábban már többször forgatott holokauszt-túlélőkről filmet. Például Edith Eva Egerről, akit Kassáról deportáltak Auschwitzba, ahol szüleit Mengele a gázkamrába küldte, őt pedig még aznap este arra kényszerítette, hogy táncoljon a Kék Duna keringőre. Vagy a dachaui koncentrációs táborban született Leslie Rosenthalról, aki a mai napig nem érti, hogy miért hagyták a nácik megszületni. 

Akik a pokolban születtek – Kibic Magazin

Hisz ön Istenben? Persze, hogy hiszek, kihoztam egy gyereket a pokolból. – Mirjam Rosenthal elsőszülött fiát a dachaui koncentrációs tábor egyik altáborában hozta világra. Nem volt egyedül, 1944 végén és ’45 elején hét magyar nő szült Dachauban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp