Akik a pokolban születtek

Hisz ön Istenben? Persze, hogy hiszek, kihoztam egy gyereket a pokolból. – Mirjam Rosenthal elsőszülött fiát a dachaui koncentrációs tábor egyik altáborában hozta világra. Nem volt egyedül, 1944 végén és ’45 elején hét magyar nő szült Dachauban.

Amikor a lágert felszabadító amerikai katonák meglátták a gyermekeket, sírva fakadtak, nem hittek a szemüknek, hisz amerre néztek, csak halál vette körül őket, a pusztulás közepén mégis ott feküdt hét csecsemő, hét új élet, amelyek a csodával határos módon álltak ellen a gonoszságnak. – Isten keze volt a dologban – véli Leslie Rosenthal, aki egyike a hét dachaui újszülöttnek. Róla és édesanyjáról, a 93 éves Mirjamról szólt az On The Spot különkiadása, amelyet a holokauszt nemzetközi emléknapja előtt két nappal, január 25-én tűzött műsorára a Duna Televízió.

Magyar zsidó anyák gyermekeikkel Dachauban 1945 májusában. A kép jobb szélén Mirjam Rosenthal fiával, Gyurival
Magyar zsidó anyák gyermekeikkel Dachauban 1945 májusában. A kép jobb szélén Mirjam Rosenthal fiával, Gyurival

Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője a film világsikere kapcsán sokszor beszélt a soá új szemléletű ábrázolásáról. A legjobb idegennyelvű filmnek járó Aranyglóbusz átvételekor azt mondta, sokak számára a holokauszt egy absztrakció, számára azonban egy arc, amit nem felejthetünk el. Ugyanezt teszik az On The Spot alkotói, Cseke Eszter és (a Forbes magazin 30 évesnél fiatalabb tehetségekről készült európai sikerlistájára januárban felkerült) S. Takács András is: arcot adnak az ép ésszel talán fel sem fogható történetnek. Nemcsak egyszerűen bemutatják, a képernyőn számunkra, nézők számára meg is teremtik a túlélőt, egy arcot, amelyet nem lehet elfelejteni.

Mirjam Rosenthal Komáromból került Dachauba, jelenleg Torontóban él, egy idősek otthonában. Ő az utolsó, aki még elmesélheti, milyen volt a hét magyar nőnek gyermeket világra hozni a München közelében felállított koncentrációs táborban. Története így nem a pusztulásról, hanem az életről, az élet szeretetéről szól. Az pedig már az On The Spot stábjának az érdeme, hogy ezt minden giccstől és hamis pátosztól mentesen tették jelenvalóvá. Mirjam és „pokolban született” fia, Leslie nem a borzalom cáfolata, sorsuk nem relativizálja a soát, épp ellenkezőleg, megerősít minket abban, hogy történjék bármi, a helyes döntés mindig az élet választása. Hiszen csak így kerülhető el a pusztítás.

Mirjam Rosenthal fiával és az On The Spot riportereivel
Mirjam Rosenthal fiával és az On The Spot riportereivel

A sorozat minden epizódja elején egy ismert ember osztja meg gondolatait a születéséről, a ma esti részben Nádas Pétert láthatjuk. Az író – megrázó ellenpontként – arról beszél, a tragikus körülmények miatt születése értelmét kérdésesnek tartja. Részben így erre is reflektál a vele közel egykorú Leslie, amikor azt mondja, nem tartja magát különlegesnek azért, mert egy koncentrációs táborban született, ő maga csupán egy láncszem az ősök és a következő generáció között. – Isten terve volt, hogy gyerekeim és unokáim legyenek, akik mind a világ épülésére szolgálnak. Céllal vagyunk itt, és az én dolgom, hogy elmeséljem a történetemet.

Az On The Spot alkotói arcot adnak ennek a történetnek, mi pedig így értelmet találhatunk egy másként talán felfoghatatlan sorsban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp