Hogyan erősítsük meg a világ zsidósága és Izrael kapcsolatát?

Egy merényletben meggyilkolt izraeli fiú szülei olyan eredeti ötleteket kerestek, amely Izrael és a diaszpóra kapcsolatát erősítheti. A legjobb pályázat kiválasztásában a világ zsidóságának segítségét kérik. A szavazók között páros repülőjegyet sorsolnak ki Izraelbe.

2014-ben három izraeli fiatalt raboltak el és gyilkoltak meg a Hamasz terroristái. Az egyikük az akkor 16 éves Gil-Ad Shaer volt, akinek szülei Bat-Galim és Ofir Shaer rengeteg támogatást kaptak a világ különböző részein élő zsidóktól. Hogy ezt a támogatást viszonozzák, létrehozták meggyilkol fiúk emlékére a SonShine Alapítványt, amely egyik célja a világ zsidósága és Izrael közötti kapcsolat erősítése.

Ofir és Bat-Galim Shaer

Mivel az utóbbi időben azt tapasztalták, hogy ez a kapcsolat némileg feszültté vált, ezért úgy döntöttek, hogy innovációs pályázatot írnak ki, amire olyan új, eredeti ötleteket várnak, amelyek segíthetnek megerősíteni ezt a némileg megkopott kapcsolatot. „Izrael és a diaszpóra zsidósága egy családnak számít. Szükségünk van egymásra a növekedés, az egység, az inspiráció és a puszta túlélés érdekében” – írja Bat-Galim és Ofir Shaer a pályázat oldalán.

A pályázatra beérkezett ötleteket először egy szakmai zsűri szűrte meg, hogy megegyeznek-e a kiírt feltételeknek, majd egy tanácsadói testület kiválasztotta a három legjobbat, amelyet most közönségszavazásra bocsájtottak. A végső győztest, amely elnyerheti a 10 ezer dolláros díjat, ennek a szavazásnak az eredménye, illetve egy háromtagú zsűri döntése alapján választják ki. A zsűri tagjai: Ayelet Shaked korábbi izraeli igazságügyi miniszter, Natan Sharansky, a Szochnut korábbi elnöke és Kfir Damari az első izraeli holdszondát útnak indító SpaceIL társalapítója.

A szavazásra bocsájtott három pályamű a következő:

A Te vagy a testvérem – Egy nemzet fia, aki nem állampolgár című kezdeményezés oktatási és érékalapú szinten működik, hogy különböző eszközökkel hozzon létre a diaszpórában élő zsidók számára egy szimbolikus nem-állampolgárságú státuszt. Ezzel erősítve a kapcsolatot közte és Izrael állama között.

Az A zsidó világ számára elnevezésű kezdeményezés egy zsidó „ösvényt” fog létrehozni, amely keresztülhalad a világ különböző pontjain, és egy olyan infrastruktúrát hoz létre, amely összeköti az izraeli és a zsidó utazókat az „ösvény” környékén élő zsidósággal.

A Dupla Mazal Tov nevű kezdeményezés pedig egy közösségi média platformot hozna létre, amely összekötné azokat a világ különböző pontjain élő zsidókat, akiknek ugyanazon a napon van a születésnapjuk.

Szavazni ezen az oldalon június 16. és 20. között lehet, az oldal angol és héber nyelven érhető el. A szavazók között egy páros repülőjegyet sorsolnak ki, amely egy El Al járatra érvényes Izraelbe és vissza. A verseny győztesét és a sorsolás nyertesét június 23-án hirdetik majd ki.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp