„Amikor azt mondtam, sálom alechem, az asszony sírva rám borult”

A zsidó származású Jevgenyij Haldej haditudósítóként érkezett a Vörös Hadsereggel Budapestre, fotózta Sztálint és a vádlottak padján ülő Göringet is. Végül azonban származása miatt „politikailag nem megbízható” minősítést  kapott.

A Kelet-Ukrajnában született Jevgenyij Haldej fotós haditudósítóként tartózkodott Budapesten a város 1945-ös ostromát követően. Az ekkor készített képeiből válogatott az Index, és megosztott néhány izgalmas részletet is Haldej életéről és munkásságáról. 

Fotó: Jevgenyij Haldej

A zsidó származású fotós legismertebb képe a Reichstag tetejére szovjet zászlót kitűző katonáról készült. A kép ugyan beállított volt, és Haldejnek el kellett tüntetnie a katona karján lévő második karórát a negatívról, de a felvétel így is a II. világháború egyik ikonikus fotója lett.

Haldej már 1936-ban a TASSZ fotósa volt, és mint ilyen fényképezhette a munka hőse Sztahanovot és magát Sztálint is. De híresebb képei közé tartozik a nürnbergi perben a vádlottak padján ülő Göringről készült közeli felvétel is. 

Haldej egy olyan házaspárt is lefotózott Budapest utcáin, amely tagjai még azután is Dávid-csillagot viseltek, hogy a Vörös Hadsereg elfoglalta a várost. „A város már felszabadult, ők még mindig hordták a sárga csillagot. Rémültek voltak, azt hitték német vagyok. aztán jiddisül szóltam hozzájuk, a fénykép után odaléptem és letéptem róluk a csillagot. Amikor azt mondtam, sálom alechem, az asszony sírva rám borult” – mesélt a kép történetéről később Haldej.

Fotó: FORTEPAN/Jevgenyij Haldej

Hiába a sikerek, Haldejt is utolérte az 1948-as zsidóellenes kampány. Kirúgták a TASSZ-tól, mivel a KGB politikailag nem megbízhatónak minősítette. Sztálin halálát követően aztán vége lett a zsidók elleni kampánynak, így Haldej is visszatérhetett dolgozni. Egészen ’72-ig a Pravda munkatársa volt, amíg a nyíltan antiszemita személyzetis ki nem rúgta. 

„Persze, mindig a zsidók tehettek mindenről. 1917-ről, a fizetések elmaradásáról, a Szovjetunió széthullásáról” – mondta Haldej keserűen élete vége felé. 80 évesen halt meg, 1997-ben. Halálát követően hagyatéka valahogy egy amerikai ügynökséghez került. Lánya csak hosszú pereskedést követően tudta visszaszerezni a képeket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp